De Citit : Reviews

TOP 7 roluri memorabile de ofiteri nazisti

| 03 septembrie

Pentru a va convinge sa nu ratati vizionarea mult-discutatului film tarantinesc Inglorious Basterds, iata o retrospectiva a celor mai interesante si mai bine jucate roluri cinematografice de ofiteri germani.

1. Ralph Fiennes – Schinlder’s List
In celebrul tribut al lui Steven Spielberg, Schinlder’s List, Ralph Fiennes reuseste un rol excelent intrupandu-l pe brutalul ofiter SS Amon Goeth. Starul din The English Patient este opusul salvatorului Oskar Schindler. Barbarul ofiter german are drept distractie principala vanarea evreilor din lagar. Asa, ca sa mai treaca timpul. Fiennes a fost atat de convingator, incat atunci cand a dat mana cu una dintre supravietuitoarele Holocaustului, aceasta n-a mai putut sa se controleze si a inceput sa tremure de frica.

2. Christoph Waltz – Inglorious Basterds
Anonim pana mai ieri, actor austriac Christoph Waltz a furat filmul lui Tarantino Inglourious Basterds (2009), spun criticii de film. Deasupra dialogurilor si personajelor pline de culoare se ridica figura lui Waltz, pufaind dintr-o pipa enorma. Interpretul colonelului Hans Landa, supranumit „vanatorul de evrei”, e mult prea calm in comparatie cu precipitatul Hitler, iar privirea sa rece nu prevesteste nimic bun. Actorul vorbeste la perfectie patru limbi si toata lumea pariaza ca va fi nominalizat la Oscar.

3. Marcel Iures – Hart’s War
Nu e de ici de colo ca un actor roman sa ajunge sa joace alaturi de Bruce Willis si Colin Farrell. In Hart’s War (2002), Marcel Iures reuseste sa intre in pielea autoritarului colonel german Werner Visser, a carui sarcina este sa supravegheze un lagar cu prizonieri de razboi. Iures a fost distribuit intr-un rol similar si de Peter Greenaway in filmul din 2004 The Tulse Luper Suitcases 2. Alaturi de Isabella Rossellini si Franka Potente, actorul roman este, din nou, un ofiter nazist, de data asta unul stilat, pasionat de literatura si arta.

4. Max von Sydow – Victory
Intr-un lagar german din vremea celui de-al doilea razboi mondial, se organizeaza un meci de fotbal unic intre echipa detinutilor si nationala Germaniei. Pe langa detinutii interpretati de Michael Caine si Sylvester Sallone, vestitul regizor John Huston i-a mai adus pentru meciul din filmul Victory pe Pele si Bobby Moore, care ofera un plus de credibilitate. Ideea intrecerii sportive ii apartine ofiterului german Von Steiner, jucat de suedezul Max von Sydow, descoperit de Ingmar Bergman si vorbitor de engleza, germana, italiana si franceza.

5. Sebastian Koch – The Black Book
Actor de teatru devenit celebru pe scena berlineza, Sebastian Koch este cu siguranta cunoscut publicului roman din rolul ofiterului de securitate din Das Leben der Anderen, filmul referitor la serviciile secrete din fosta Republica Democrata Germana. Un al rol excelent este cel al comandantului Ludwig Muntze din cel mai scump film olandez realizat vreodata, The Black Book, pelicula regizata de Paul Verhoeven. Spre deosebire de cliseele cu ofiteri nazisti sadici si brutali, ofiterul intepretat de Sebastian Koch este facut dintr-un alt aluat, dovada ca ajunge sa se indragosteasca de o femeie care facea parte din miscarea de rezistenta.

6. Richard Burton – Where Eagles Dare
Fiul lui Richard Burton isi dorea sa-si vada tatal jucand intr-un film de razboi. Asa se face ca sotul lui Elisabeth Taylor a ajuns impreuna cu Clint Eastwood in celebra pelicula Where Eagles Dare. Pentru a elibera un general american, un comando britanic se deghizeaza in costume de ofiteri germani. Mai mult, la un moment maiorul John Smith (Burton) metamofozat in ofiterul SS Johann Schmidt trebuie sa linisteasca banuielile adevaratilor soldati germani si decide sa insceneze demascarea tovarasului sau de comando, interpretat de Clint Eastwood.

7. Tom Cruise – Valkyrie
Dupa ce-a jucat rolul unui soldat american batut de soarta si mutilat in razboiul din Vietnam (Born on Fourth of July), Tom Cruise s-a reintors in istoria razboaielor secolului XX o data cu filmul Valkyrie (2008). Pelicula spune povestea colonelului Claus von Stauffenberg, unul dintre ofiterii careu au pus la cale un atentat indreptat contra lui Hitler. Acoperit de un bandaj de pirat, Cruise face un joc plat, rigid, lipsit de carisma, spun gurile rele, care s-a bucurat, insa, de destule aprecieri din partea fanilor actorilor.
Potrivit unei cronici din New York Times, Cruise a oferit „un joc rafinat si energic, potrivit pentru un film care ii cerea sa-si puna in evidenta vigoarea si individualitatea”.