De Citit : Reviews

Top 10 legende muzicale scoase de la naftalina

| 28 august

Legendarele discuri ale unor Nirvana, Pearl Jam, Kraftwerk sau Iris revin pe piata in 2009 curatite de purici si aduse pe noi culmi de fidelitate. Iata 10 dintre remasterizarile anului.

1. Beatles
Patru ani au avut nevoie tehnicienii de sunet de la celebra casa de discuri EMI ca sa remasterizeze digital intreaga discografie Beatles. Rezultatul: 12 albume stereo de inalta fidelitate ce vor fi lansate pe 9 septembrie cu bookleturi ce includ textele originale, dar şi alte texte sau fotografii inedite. O editie limitata a CD-urilor va include documentare dedicate fiecarui album în parte.

2. Kraftwerk
Opt albume ale patriarhilor muzicii electronice au fost pieptanate si curatate, urmand sa revina pe piata pe 5 octombrie. Nemtii au inclus printre reeditari discurile Trans Europe Express, Autobahn, Computer World si The Man Machine. Cu un singur membru ramas din formula initiala, trupa inspirata de Stockhausen tocmai a concertat in Bucuresti in aceasta vara.

3. Woodstock
Anul acesta se implinesc patru decenii de la climaxul miscarii hipiote, festivalul Woodstock. O buna ocazie pentru casa de discuri Rhino sa-si mai rotunjeasca veniturile cu soundtrackurile remasterizate ale celebrului documentar despre Woodstock. De asemenea, Sony a lansat o colectie cu cinci discuri aniversare cu eroii Woodstockului: Santana, Jefferson Airplaine, Johnny Winter, Sly & Family Stone si Janis Joplin.

4. David Bowie
Daca pentru unii anul 1969 e sinonim cu Woodstockul, pentru glam rockerul David Bowie, acelasi an e egal cu evenimentul crucial al aselenizarii. Pentru a sarbatori cum se cuvinte primul pas omenesc de pe Luna, Bowie a lansat de curand un ciudat EP cu patru versiuni ale hitului Space Oddity.

5. Nirvana
Pe 3 noiembrie, labelul Sup Pop va relansa o editie de lux a albumului Bleach, lansat de Nirvana acum 20 de ani. Este vorba despre un dublu CD care include un concert inedit al formatiei grunge. La vremea sa, Bleach a dezamagit, fiind considerat mult mai slab decat precedentul Nevermind. Cobain insusi a declarat in 1993 ca 80% din versuri au fost scris cu o noapte inainte de inregistrari.

6. Pixies
Alternativii americani de la Pixies au fost una dintre cele mai importante surse de inspiratie pentru Cobain si intreg curentul grunge. Pentru connaisseurs, proaspat lansatul box intitulat Minotaur e un bun motiv sa-si frece palmele de placere. Editia de lux include toate cele cinci albume ale trupei Pixies, un DVD live si o carte de peste 50 de pagini.

7. Pearl Jam
Ramanem tot in familia grunge cu reeditarea din primavara a albumului de debut a trupei Pearl Jam. Albumul Ten include celebrele hituri Alive, Even Flow si Jeremy. Niste piese mult prea sobre, crede astazi solistul Eddie Vedder. “Este pentru prima oara cand am avut ocazia sa ma uit mai atent la ce faceam in trecut. Acum putem privi acele lucruri cu un oarecare simt al umorului, pe care nu cred ca il aveam acum 18 ani”, spune muzicianul din Seattle.

8. Rolling Stones
Longevivul cvartet a batut anul trecut palma cu Universal, o buna ocazie pentru ca giganticul label sa relanseze in acest an 14 dintre albumele trupei de dupa 1971, se intelege in varianta remasterizata. Printre titlurile relansate in vara se afla Tatto You, Some Girls, Voodo Lounge, dar si A Bigger Band, albumul din 2005 care a prilejuit un impresionant turneu mondial care n-a ocolit, va amintiti, nici Bucurestiul.

9. Iris
Urmand lectia de longetivate a trupei lui Mick Jagger, veteranii rockului romanesc de la Iris impreuna cu labelul Roton sunt in plina campanie de remasterizare a intregii discografii a formatiei, ceea ce inseamna 19 CD-uri, plus DVD-uri live.

10. Black Sabbath
Bunicii heavy-metal-ului anunta pentru 21 septembrie lansarea a cinci albume reeditate, printre care Sabbath Bloody Sabbath si Sabotage. Printre acestea nu se numara insa cel mai celebru disc al trupei din Birmingham, Paranoid.
***
Click pentru LISTA Top 10 FILME.