De Citit : Reviews

Top 10 Indiana Jones

| 04 septembrie

Este cel mai mare aventurier al tuturor timpurilor…cinematografice. Arheolog, cautator de artifacte pretioase, pierdute, primejdioase si cind are timp..profesor. Mai mult decit James Bond, pentru ca el nu are decit o singura infatisare, anume pe Harrison Ford (cel putin la maturitate). A fost creat pe o plaja din Hawai de George Lucas si Steven Spielberg in timp ce faceau castele de nisip si asteptau iesirea la Star Wars. Iar pe ecrane e din 1981, odata cu Raiders of the Lost Ark/Cautatorii arcei pierdute, cel mai seminal film de actiune si aventuri facut vreodata. Un comeback spectaculos, desi controversat printre fani, a avut loc in 2008, cu Regatul craniului de Cristal. In topul ce urmeaza filmele vor fi amintite in ordine cronologica cu un numeral roman, I pentru Raiders of the Lost Ark, II pentru Indiana Jones and the Temple of Doom / Indiana Jones si Templul mortii (1984), III pentru Indiana Jones and the Last Crusade / Indiana Jones si Ultima cruciada (1989) si IV pentru Indiana Jones and the The Kingdom of the Crystal Skull. Iar eu astept si Indiana Jones V, anuntat deocamdata pentru 2012, data la care Harrison Ford va avea 70 de ani !

10. Precursorii

Dupa Spielberg si Lucas, James Bond este cel mai important precursor al lui Indy, de aceea Sean Connery apare ca tatal sau (in III). Dar si Clint Eastwood, alias The Man With No Name (de al Sergio Leone), Superman, personajele lui Clark Gable (Rhett Butler in Pe aripile Vintului), sau samuraiul lui Toshiro Mifune. Serialele de matinee de serie B, cu tone de cliffhangeruri si aventuri in locatii exotice (cele de la Republic Pictures, si seria Doc Savage) au fost cele care au dat tonul materialului. Un model pentru look a fost Humphrey Bogart in The Treasure of the Sierra Madre/ Comoara din Sierra Madre (1948), cu o palarie Fedora obosita si nebarbierit. Dar cea mai importanta sursa care nu e amintita de realizatori, este costumul si personajul lui , Harry Steele din Secret of the Incas /Secretul incasilor (1954), asemanare cel putin flagranta.

9. Parintii

Creatorii lui Indy sunt de baza Spielberg si Lucas, desi George Lucas este cel care a avut ideea de baza si drept de veto. El a lucrat primul draft alaturi de Philip Kaufman, care e creditat co-creator. Un merit important il are insa Lawrence Kasdan, scenaristul care a asamblat totul. In 1978, Spielberg l-a recomandat pe Kasdan lui Lucas pentru ca i-a placut foarte mult scenariul sau la Continental Divide. Lucas a aprobat si cei trei s-au intilnit. Au urmat 5 zile de story conference in care cei doi si-au cernit ideile cite 9 ore pe zi. Cind Kasdan a predat primul draft, Lucas i-a oferit, fara sa-l citeasca, sa scrie si scenariul la al doilea film Star Wars, The Empire Strikes Back. Leigh Brackett, scenaristul original murise si Lucas vroia sa faca revizii. Kasdan l-a intrebat daca e sigur ca vrea sa-i ofere slujba inainte sa citeasca scenariul la Raiders, Lucas i-a replicat ca daca nu-i place poate sa-l concedieze apoi. A doua zi l-a sunat sa-i spuna cit de mult i-a placut scenariul lui Kasdan. Al doilea film e scris de Willard Huyck si Gloria Katz dupa un story de Lucas, al treilea de Jeffrey Boam, pe un story de Lucas si Menno Meyjes, iar al patrulea de David Koepp pe un story de Lucas si Jim Nathanson. Dar Spielberg este autorul filmelor, fara el Lucas nu s-ar fi descurcat si el este in amanunt parintele lui Indy.

citeste mai departe pe hboclub.ro.

***
Click pentru LISTA Top 10 FILME.