De Citit : Reviews

TOP 10 Batman

| 17 decembrie

Batman a implinit anul acesta 70 de ani! Dar e la fel de agil si nemilos! In top ten-ul de super-eroi din iulie, Batman a iesit pe locul doi, si asta datorita faptului ca… Superman e …nah, Superman (si a aparut primul)! Super-puterile lui Batman sunt doar averea sa si vointa. Este singurul supereou DC care nu e de fapt super-erou, iar diferenta fata de raufacatorii pe care-i prinde nu e una majora psihologic, ci tine doar de tabara aleasa. Partea sa tenebroasa primeaza, de aceea e si numit Cavalerul intunecat. In 10 puncte care incep cu Bat, voi enumera originile, eroul, dusmanii, filmele, mitul si celelate fete ale lui Batman.

Pozitia 10:
Batman Begins
Nu relansarea francizei din 2005, ci originile benzii desenate. Prima povestire cu Batman a fost The Case of the Chemical Syndicate, creat de Bob Kane (desenator), care pe vremea aceea avea vreo 18 ani, si Bill Finger (scenarist, al carui rol a fost minimalizat si abia recent recunoscut), in Detective Comics numarul 27 in mai 1939, ca un fel de imagine revers a lui Superman si al doilea super-erou important al editurii D.C. Numit initial The Bat-Man, personalitatea personajului a fost modelata de Kane/Finger, dupa alti eroi cunoscuti in acea epoca: Zorro, Sherlock Holmes, Doc Savage, The Phantom si The Shadow.
Identitate reala: Bruce Wayne, de la eroul scotian Robert the Bruce si patriotul american "Mad" Anthony Wayne. Milionar cu sechele si dorinte de razbunare (si-a vazut parintii ucisi sub ochii sai copil fiind), si-a creat o identitate secreta si numele observand un liliac. Finger spune: "Batman a fost scris original in spiritul pulp", de unde si atitudinea rece, fara remuscari fata de criminalii ucisi fara mila, care populeaza universal gotic din Gotham City (un New York alternativ). Aliatii (& sidekicks) lui in lupta impotriva crimei sunt majordomul Albert, Robin, Batgirl si comisarul Jim Gordon.

Pozitia 9:
Batman Beyond

Scenaristul de BD Julius Schwartz a salvat personajul in anii ‘60, cand devenise ridicol, si s-a intors la sursa si spiritul initial. In anii ’50 el fusese dus in zona SF cu tot soiul de sidekicks ridicoli, mai ales insolentul copil Robin si subiecte far out si DC vroia sa opreasca seria. Apoi Batman s-a relansat in 1986 cu The Dark Knight Returns de Frank Miller (inspiratia lui Tim Burton), apoi si Batman Year One, tot de Frank Miller (inspiratia pentru Batman Begins), prima data in fascicule in 1987. Celelalte romane grafice referentiale sunt Batman: The Killing Joke de Alan Moore din 1988 (cand Tim Burton prezenta viziunea sa asupra lui Batman, ducea cu el un exemplar al romanului si zicea ca asa vrea ca filmul sau sa arate), Arkham Asylum (de Grant Morrison, cu Dave Mc Kean, 1989), la fel ca seriile Batman: The Long Halloween, Batman: Knightfall si Batman R.I.P. in care Bruce Wayne moare si Dick Grayson (Robin) ii ia locul.

Pozitia 8:
Bat-suit

Responsabil original de design: Bob Kane.
Costumul e negru cu gri, cu pelerina in forma de aripi de liliac, completat cu masca cu urechi. Wayne este un technofreak care inventeaza chestii in Batcave-ul personal. Printre care si Bat-suit-ul. In filme, costumul a cunoscut schimbari care mai de care mai diverse, de la ridicolul cu urechiuse camp din serialul din 1943 cu chilotei alb-negri, la cel cu urechiute la fel de caraghioase din 1966, si cu bleul chiloteilor, la seriozitatea si gri-ul celui din 1989 creat de Bob Ringwood, urmat de dezastruosul design cu sfarcuri pentru Joel Schumacher in Batman si Robin, pana la armura din 2005, exo-schelet pentru armata produs de Wayne Industries si supervizata de Lucius Fox (creator Lindy Hemming). In The Dark Knight gatul devine mobil. Arma sa e “batarangul”, un fel de bumerang, si "Batgyro" semnalul sau luminos.
CITESTE MAI DEPARTE PE HBOCLUB.RO.

***
Click pentru LISTA Top 10 FILME