De Citit : Reviews

Scurta istorie o operei rock in Romania

| 15 octombrie

Trei opere rock germineaza la aceasta ora in solul mioritic: Vlad Tepes infloreste chiar in aceasta vineri, gradinarita de Trooper, Mesterul Manole va rasari la anul sub ingrijirea lui Baniciu&Kappl, iar Timisoara fostului lider Pro Musica asteapta o raza de soare dinspre primaria de pe Bega.

In vremea lui Ceausescu, operele rock se sufocau, de obicei, din fasa. Unele erau prea complexe pentru ochelarii de cal ai cenzorilor. Altele nu ajungeau la maturitate din pricina sculelor ruginite, depasite de fantezia anilor ’70-’80. Astazi, faurarii operelor rock asteapta dupa orchestra suprasolicitata in stagiune sau se lupta pentru galbenii din vistieria primariei. Ceva mai mult noroc a avut spectacolul Vlad Tepes – Poemele Valahiei realizat de Trooper, cu premiera chiar in aceasta vineri, la Palatul Copiilor din Bucuresti.

Umbra metalica a lui Tepes

„Initial voiam sa facem o opera rock despre Ghilgames, dar am fost descumpaniti de documentatia saraca. Am descoperit, in schimb, romanul istoric Rastignit intre cruci al lui Vasile Lupasc“, povesteste Alin Dinca, vocalistul si chitaristul de la Trooper. Viata sangerosului domnitor va fi depanata pe un fundal sonor ce include „parti de balada, doar cu chitara si voce, dar si bucati de metal si rock“, adauga solistul. Desfasurarea ampla va include o orchestra de coarde, un povestitor (Cristian Sofron), o interpreta de muzica populara (Irina Somesan), dar si un spectacol de umbre. „A fost cea mai buna solutie pentru a evita ca actorii sa se impiedice in cablurile de pe scena“, motiveaza Dinca.

Libret ratacit pe Arges in jos

Sange va curge si in opera rock Mesterul Manole, la a carei orchestratie lucreaza acum fostul basist de la Phoenix, Josef Kappl. „Proiectul este din 1972, insa dupa ce am trimis textul, in trei exemplare, la cenzura locala si la Bucuresti, ni s-a spus ca libretul s-a ratacit. Cred ca a fost doar o scuza a nu stiu cui“, spune Kappl. Norocul sau a fost sa regaseasca libretul publicat la o editura germana chiar de autorul sau, Victor Carcu. De aici, ideea de a relua fostul proiect Phoenix. Singura piesa care nu se regaseste in libret, ci pleaca tocmai de la balada culeasa de Alecsandri, este Pe Arges in jos, melodie ce poate fi deja auzita in recitalurile lui Kappl si Mircea Baniciu. „Etno-simfonic-rock-opera“, cum o alinta Kappl, va fi pusa in scena in toamna viitoare, cand va iesi si CD-ul. „Imprimarile incep in martie-aprilie, caci pana atunci orchestra are o stagiune solicitanta“, adauga muzicianul stabilit in Germania.

Cititi mai departe pe cotidianul.ro.