De Citit : Reviews

Scarlett Johansson: Brigitte Bardot cantand intr-un garaj

| 29 septembrie

Fata cu cercelul de perla a lansat in septembrie cel de-al doilea album impreuna cu insolitul cantautor folk-rock Pete Yorn, compozitorul discului Break Up.
In primavara anului trecut, Scarlett Johansson uimea pe toata lumea cu un album indraznet alcatuit exclusiv din coveruri dupa Tom Waits. O fata atat de firava sa cante piesele muzicianului cu voce ragustita de bas? Da, a spus atunci actrita descoperita de Sofia Coppola (Lost in Translation). Avandu-l drept invitat special pe David Bowie si producator pe Dave Sitek, chitaristul de la TV On The Radio, actrita-fetis a lui Woody Allen a reusit sa scoata un album decent sau – daca ar fi sa facem o medie intre aprecieri – “submediocru” (Entertainment Weekly), ocupand locul 23 in Top 2008 (NME).

Visand la B.B.
Pe 15 septembrie, Atco Records a lansat noul disc Break Up, compus de canautorul Pete Yorn si inregistrat in 2006, inainte de albumul de debut al lui Scarlett Johansson. Plicticos in aparenta, discul reinvie atmosfera anilor ’60, in care puteai sa-i auzi pe Serge Gainsbourg si Brigitte Bardot cantand balada haiduceasa a lui Bonnie and Clyde. Pete Yorn povesteste cum s-a nascut albumul: “Eram dupa o saptamana intreaga de insomnii. Cand in sfarsit am reusit sa adorm ca lumea, totul mi s-a arata in vis. Cand m-am trezit lucurile erau foarte clar conturate in mintea mea”. Ideea era ca albumul sa vorbeasca despre despartire in forma unui duet.

Summer Wine
Cand Yorn s-a trezit din visul premonitoriu, nu i-a trebuit multa vreme sa-si gaseasca perechea. Cel mai bine, si-a spus el, s-ar potrivi intr-un duet cu Scarlett Johansson. Cantecele au fost scrise repede, ca intr-o inspiratie divina. “Cand l-am intrebat cum anume vedea colaborarea noastra, Pete mi-a vorbit despre Serge si Brigitte, Lee Hazlewood si Nancy Sinatra”, spune Johansson intr-un interviu pentru radioul public american, NPR. Putini stiu ca inainte de relatia cu actrita britanica Jane Birkin, sarmantul Serge Gainsbourg a cantat mai multe duete impreuna cu Bardot (inclusiv o varianta a orgasmicei Je t’aime… moi non plus). Cat despre perechea folk-country Lee-Nancy, va aduc doar aminte de doua duete arhicunoscute: The Boots Are Made for Walkin’ si Summer Wine.

Seara nostalgica
Duetul inregistrat in 2006 intr-un studio de garaj din Los Angeles are un sound limpede care face casa buna cu potrivirea vocilor. Atmsofera de vara intarziata e sugerata de un rock acustic combinat cu drumm machine si ciupituri de banjo. Este povestea unui cuplu care schimba ultimele replici intr-o seara nostalgica inainte de despartire… Dulcegaria duetelor de amorezi este inlocuita de nesiguranta si de imposibilitatea unei potriviri (Relator). “Sunt atat de dezorientat(a), nu stiu ce sa fac, nu te vreau aici”, canta cei doi in referenul piesei country-rock I Don’t Know What to Do.

Despartire vesela
Chiar daca uneori vocea actritei blonde pare ca a amutit, iar alteori rasuna ca si cum ar razbate printr-un telefon de la sute de kilometri distanta, cei doi au reusit sa-si adapteze registrele vocale, iar Yorn acopera foarte bine imperfectiunile lui Johansson. Asta in ciuda replicilor disonante, precum cele din popul in ritmuri de bossa nova Shampoo (“Fugi de aici”, spune ea; “As merge oriunde cu tine”, replica el). Cei doi se simt bine, nu canta cu ochii pe ceas si nici cu gandul sa scoata hituri “radio friendly”. Totul a fost facut relaxat, inregistrarile fiind realizate de la 11 noaptea pana la 7 dimineata. in ciuda pesimismului erotic, chitara acustica si vocile nasc o atmosfera solara, vitala chiar. “Cred ca este cel mai vesel dintre albumele mele”, admite Pete Yorn, autor al patru albume personale si colaborator pentru soundtrackurile unor filme, precum Me, Myself and Irene sau Spider-Man.

O blonda cu trac

In ciuda aerului relaxat, de vacanta, albumul Break Up inregistrat la cumpana anilor 2006 si 2007 a marcat un moment de tranzitie pentru ambii protagonisti. “Viata mea personala devenise o catastrofa, iar Scarlett tocmai iesise o relatie. Tema rupturii s-a impus de la sine. Am avut sansa sa ne regasim intr-un moment in care proiectul lua o turnura concreta”, povesteste Pete Yorn pentru Le Figaro. Mai departe, e de asteptat ca artistii sa-si promoveze albumul daca nu printr-un turneu, macar prin niste concerte pe ici, pe colo. Singura problema este tracul actritei blonde. “Imi este tare frica sa urc pe scena. N-am mai cantat live decat in backing vocals”, se plange Johannson.

Ascultati aici primul single de pe albumul Break Up.