De Citit : Reviews

„Pranzo di ferragosto”/ „Pranzul de pe 15 august”

| 04 iunie

Ferragosto pica pe 15 august si este o stra-veche sarbatoare romana, preluata ulterior de catre Biserica Catolica. Acestea fiind lamurite Pranzo di ferragosto este unul dintre cele mai empatice filme despre exasperare.
Empatia este a regizorului (in acelasi timp si scenarist, producator si protagonist) exasperarea apartine doar personajului principal, numitul Giovanni. La 50 de ani Giovanni inca locuieste in apartamentul mamei sale.
Onorabila mama romana arata ca un cimpanzeu cu peruca si nici ea, nici placidul sau fiu nu pot face fata unor restante masive la cheltuielile de intretinere.
O solutie apare din seninul cerului de august: administratorul blocului, stresat de juna sa ibovnica spre destinatii estivale decide sa stearga datoriile.
Contra unui mic serviciu: cazarea si hranirea, pe durata celor cateva zile de vacanta, a proprei sale mame.
Venerabila doamna vine la pachet cu o la fel de matusalemica matusa. Soarta potrivnica adauga trio-ului gerontologic inca o deloc juna locatara temporara, mama medicului lui Giovanni.
Care Giovanni este adus in pragul colapsului psihic de mofturi care trebuiesc tolerate, diete care se cer respectate, pastile ce trebuie administrate si ifose belicoase care trebuiesc aplanate.
Comedia realist-minimalista a lui Gianni Di Gregorio musteste de empatie, discutii despre mancaruri si a incasat 3 premii la Mostra venetiana din 2008.