De Citit : Reviews

Politistul care a cucerit adjectivele Bucurestiului

| 03 iulie

Politicieni, cineasti, politisti si VIP-uri culturale au calcat pe covorul rosu la avanpremiera bucuresteana a filmului “Politist, adjectiv” al lui Corneliu Porumboiu. De la foarte bun la absolut genial l-au cotat pentru cotidianul.ro Mircea Albulescu, Sever Voinescu sau Radu Muntean.(…)
“Filmul mi se pare bun, foarte bun”, a declarat pentru cotidianul.ro Mircea Albulescu dupa proiectie.
“Am o singura declaratie de facut, mai ales ca cel putin doi dintre protagonistii acestui film au fost studentii mei si vreau sa spun ca pun linistit capul pe perna mortii, ca cinematografia romana, sub aspectul regizorilor, operatorilor, actorilor, decoratorilor, este pe maini foarte bune”, si-a manifestat marele actor increderea in noul val.
Pentru Sever Voinescu, “Poliţist, adjectiv” spune o “poveste universală despre constiinta”. Deputatul a ramas impresionat de curajul regizoral manifestat in prima parte a filmului. “Scena cu piesa Mirabelei Dauer pusa de trei ori, cu camera fixa pe protagonist denota un curaj artistic pe care si-l asuma doar un regizor foarte stapan pe sine”, si-a exprimat Voinescu admiratia, fiind de parere ca “de data aceasta nimeni nu s-a mai mirat ca filmul a impresionat jurii internationale”. (…)
Politistul ca un adjectiv secvential

Cel de-al doilea lungmetraj al lui Porumboiu i-a impresionat si pe colegii de breasla. Radu Muntean a vazut in el “opera unui cineast a carui incapatanare e dublata de un instinct cinematografic exceptional” care il face pe regizorul lui “Boogie” sa astepte cu nerabdare urmatorul film al lui Porumboiu.
Andrei Dascalescu, proaspat premiat la TIFF pentru debutul cu “Constantin si Elena”, vede in “Poliţist, adjectiv” un film care se lasa descoperit pe parcurs: “Urmarind secventa dupa secventa, ma tot intrebam cum de-a reusit sa faca asta sau cum de i-a venit ideea sa faca asta. Iar secventa principala cu cautatul in dictionar imi arată un Porumboiu absolut genial din punct de vedere scenaristic si regizoral”.

citeste mai departe articolul semnat de ALEXANDRA OLIVOTTO si CRISTIANA VISAN pe COTIDIANUL.ro.