De Citit : Reviews

„POLITIST, ADJECTIV” sau Ce sentiment ai despre propria existenta?

| 03 iulie

Eviti sa faci un anume lucru, "ceva ce ai regreta dupa?" Daca iti raspunzi DA la intrebarea asta, s-ar putea sa fii Cristi. Sau sa ai ai intre 20 si 45 de ani, sa te intrebi cand si ce e bine, cand si ce e rau, cum te raportezi fata de legile statului sau fata de legea morala, cum argumentezi in fata altora (copii, parinti, rude) solutia pe care o crezi si/ sau o simti ca fiind cea mai potrivita intr-o problema de… constiinta?
Ca sa fii Cristi, nu trebuie neaparat:

– sa fii insurat cu o profa de romana, sa ai pana-n 35 de ani si sa fii politist la Vaslui.

– sa filezi niste pusti care fumeaza hasis.

– sa te intrebi de ce un baiat de liceu cu o situatie materiala foarte buna isi denunta un prieten la politie pentru consum de substante ilegale.

– sa refuzi sa faci un flagrant care ar inchide repede un caz potrivit legii, insa potrivit contiintei tale nu l-ar rezolva corect.

– sa pierzi zile intregi incercand sa afli care e povestea din spatele denuntului, cine e furnizorul de hasis care trebuie sa plateasca in locul unui pusti care fumeaza o tigara o data pe zi cu prietenii in curtea unei gradinite.

– sa fii nevoit sa faci flagrantul pentru ca esti politist si seful iti aminteste ca asta inseamna sa respecti legea, cum e ea impusa de DICTIONARUL EXPLICATIV AL LIMBII ROMANE din care te obliga seful sa citesti cu voce tare sa-ti intre bine in cap care-i sensul cuvantului(LÉGE, legi, s.f. I. Categorie filozofica ce exprima raporturi esentiale, necesare, generale, relativ stabile si repetabile intre laturile interne ale aceluiaşi obiect sau fenomen, Intre obiecte sau fenomene diferite sau intre stadiile succesive ale unui anumit proces. Modificare cu caracter regulat care intervine intr-un fenomen, intr-un proces etc., exprimand esenta lui. II. 1. Norma cu caracter obligatoriu, stabilita si aparata de puterea de stat. ♢ Lege nescrisa = traditie, obicei al pamantului. Omul legii = a) reprezentant al autoritatii de stat; b) persoana care respecta cu strictete prevederile legale. Om de lege = jurist, avocat. Loc. adj. Fara (de) lege = pacatos; misel. Loc. adv. Dupa lege = just, legal. In lege = de-a binelea, cu totul; strasnic. ♢ Expr. Vorba (sau cuvantul cuiva) e lege = vorba lui se respectă cu strictete. Cum e legea = cum se cuvine, cum se cade. (Nu) e lege = (nu) este neaparat asa. In numele legii, formula intrebuintata atunci cand se invoca autoritatea legala. In baza legii = in conformitate cu prevederile legale. 2. (Pop.) Proces, judecata. 3. Legalitate, constituţionalitate. III. Religie, credinta. Expr. Pe legea mea! = zau! pe constiinta mea! Datina, obicei. Expr. In legea cuiva = in felul cuiva, cum se pricepe cineva. – Din lat. lex, legis. )
– sa realizezi ca trebuie sa respecti ce zic unii care se strang la Academia Romana si dicteaza felul in care se scriu corect cuvintele. Si adjectivul pronominal, da, face obiectul unei legi.
– sa te intrebi cum vine asta "ce e marea fara soare, ce e campul fara floare" si sa ti se spuna ca toata chestia asta e o ANAFORA; si-apoi sa fii intrebat ce inseamna LEGE, POLITIST, CONSTIINTA, LEGE MORALA si sa asisti neputincios la o judecata transata de un DICTIONAR.
Dar poate trebuie sa vezi POLITIST, ADJECTIV. Sa te duci la cinema si:

– sa te loveasca in fata propria constiinta (Sentiment, intuitie pe care fiinta umana o are despre propria existenta; p. ext. cunoastere intuitiva sau reflexiva pe care o are fiecare despre propria existenta si despre lucrurile din jurul sau) Sa constientizezi ce ti se-ntampla (Faptul de a-si da seama; intelegere).

– sa te uiti in ochii celorlati si sa citesti sau nu pe chipul lor aceleasi reactii (nu doar cand Cristi citeste despre Constiinta sociala = ansamblu de reprezentări, idei, conceptii, cunostinte, mentalitatii ale unei colectivitati umane, care reflecta conditiile de existenta ale acesteia, precum si psihologia sociala a oamenilor).

– sa recunosti apoi cu Cu mana pe constiinta (cu toata sinceritatea) ca accepti/ iti impui sau nu niste limite in viata asta. Si care sunt ele.

Si pentru ca ai Libertate de constiinta (dreptul recunoscut cetatenilor de a avea orice conceptie religioasa, filozofica etc. Din fr. conscience, lat. conscientia) poate sa iti placa sau nu.
Sa ma injuri sau nu pentru ca ti-am insirat o multime de cuvinte despre un film ale carui imagini si vorbe imi staruie in creier, un film pe care il poti vedea drept … politist (film in care sunt infatisate fapte criminale mai mult sau mai putin misterioase, al caror secret este descoperit in cele din urma prin ingeniozitatea unui politist sau a unui detectiv; Care are un subiect ce se desfasoara in jurul unei anchete, a unei urmariri judiciare), fie ca pe o experienta cinematografica revelatorie…. sau ca pe o chestie amuzanta pentru ca cineva a combinat intr-un mare fel tacerile lungi cu jocuri de cuvinte.

Dar macar ai sa-l cunosti pe Cristi. E un tip fain. In viata reala il cheama Dragos Bucur si e un actor absolut minunat. Iar asta e cel mai bun rol al lui, zic unii. Pentru ca face din Cristi un personaj memorabil.

In POLITIST, ADJECTIV, Corneliu Porumboiu alege cel mai simplu (si inteligent) limbaj vizual, iti tine pret de doua ore privirea in acelasi plan orizontal, iti prezinta in gesturi si cuvinte imagini si simboluri care dor si amuza in acelasi timp. Vasluiul lui pare uneori un fel de Dogville in spirit moldovenesc (cu fotbal mult, vanzatoare bagacioase, probleme mici cu rezolvari mari si invers, si peste toate clopotul de sticla al legilor statului pe care le pazeste cu sfintenie o mana de politisti care lucreaza intr-o institutie cu imprimante si veioze mai scumpe decat calculatoarele).

Cu POLITIST, ADJECTIV, Corneliu Porumboiu confirma din nou ca nu e doar un tip talentat, ci mai ales un regizor relaxat, un tata excelent pentru cinema-ul sau pe care-l creste frumos, si tocmai pentru asta imi vine sa-i spun deseori "micul nostru geniu" (GÉNIU, genii, s.n. I. 1. Cea mai inalta treapta de inzestrare spirituala a omului, caracterizata printr-o activitate creatoare ale carei rezultate au o mare insemnatate; persoana care are o asemenea inzestrare).

Va invit sa-l aplaudati pe parcursul filmului si mai ales pe genericul de final (adica piesa "Ce seara minunata" – Interpret: Ian Raiburg, text scris de prietenul lui, Grigore Vieru; a mai fost interpretata de Ion Soroceanu si Fuego; face parte din playlistul fiecarei nunti de provincie la care se angajeaza o formatie…):

Mi-s dragi cuvintele sa stii
Ele imi sunt surorile
Atunci iubito cand nu vii eu vorbesc cu florile
Cuvitele is averea mea
Ele mis palatele
Cu gandul si cu inima nu seamana la altele
Refren:
Ce seara minunata mai spune-mi iubito odata
Mai spunemi ca esti frumoasa si ca imi vei fi mireasa
Si vom avea o fata mai spune-mi iubito odata
Strofa:
Mi-s dragi cuvintele sa stii
Ele imi sunt surorile
Atunci iubito cand nu vii eu vorbesc cu florile
Tacerea nu mie draga
Nu mi-s dragi tacerile
Atunci cad uiti de mine cand eu vorbesc cu stelele
Refren:
Ce seara minunata mai spune-mi iubito odata
Mai spunemi ca esti frumoasa si ca imi vei fi mireasa
Si vom avea o fata mai spune-mi iubïto odata

„Politist, adjectiv” – scenariul si regia Corneliu Porumboiu, imaginea Marius Panduru, montaj Roxana Szel, cu: Dragos Bucur, Vlad Ivanov, Ion Stoica, Irina Saulescu, Marian Ghenea, Cosmin Selesi.