De Citit : Reviews

Oscar 2010: victoria snobismului si propagandei contra fanteziei si eficientei

| 08 martie

Nu am vazut toate filmele inscrise la cursa pentru Oscar. Dar le-am vazut pe ambele din cursa pentru podium: Avatar si The Hurt Locker. Primul, la cinema – fireste -, al doilea aseara, la ProTV (din pacate, am ratat DVD-ul distribuit joia trecuta cu Gazeta Sporturilor, dar cred ca se mai poate gasi).
Victoria lui The Hurt Locker versus Avatar mi se pare nedreapta. Sau, daca nu nedreapta, prea categorica.
Primul nu e altceva decat un film propagandistic. Eroul american neinfricat, care are o misiune nobila in Irak, salveaza vieti si e dependent de taiat firele bombelor… ok, give me a break!
Din punctul asta de vedere, intre The Hurt Locker si filmele comuniste cu povesti eroice despre canalul Dunare-Marea Neagra nu e absolut nicio diferenta.
Si alea faceau la fel: luau partea “frumoasa” si luminoasa, uitand de cati oameni au murit aiurea, ignorand detinutii politici care erau exterminati prin munca… si alte “detalii”.
Pe de alta parte, paradoxal, Avatar e deopotriva prost (la capitolul scenariu) dar fantastic (la propriu si la figurat). Si, cel putin, a scris o fila noua in istoria cinematografiei si a urcat la un nivel greu de atins tot ce inseamna efect special, film SF si fantezie. In plus, mai are un merit cu totul special, care ar fi trebuit rasplatit: eficienta.
Readuce masiv publicul in cinematografe (nu are niciun farmec pe DVD sau vazut pe net)! Si azi e greu sa gasesti, in Bucuresti, un bilet la Avatar, daca vrei sa il vezi in IMAX.
CITESTE MAI DEPARTE articolul postat de DRAGOS STANCA pe VOXPUBLICA.