De Citit : Reviews

O seara robotica alaturi de Kraftwerk

| 15 iunie

Tatici cu copii, mame singure, cupluri tacute, clubberi linistiti, ascultatori dedicati, mai toti fani, departe de a fi fanatici. Vreo 4000 de perechi de palme au aplaudat inceputul intarziat al concertului KRAFTWERK. Si s-au tinut unele intr-altele pana la final. Unele perechi de maini (maxim 20) s-au adunat si in fata scenei la bis, si-au apucat sa si danseze.
Incepand de la “Man Machine” pana la “Music Non Stop”, cei de la Kraftwerk au condus de la pupitrele lor cu laptopuri si cotrollere o sala intreaga asemeni unor preoti robotici care oficiau o slujba electronica intr-o biserica plina de enoriasi in transa.

“Stai pe loc, draguta, tati filmeaza”, mai spunea cate un venerabil fan de treizeci si ceva de ani fiicei sau fiului care incepea sa se bataie pe scaun.
Majoritatea vazusera concerte Kraftwerk pe DVD sau pe youtube si recunosteau parcursul, aplaudau rigurozitatea, si se bucurau aproape hipnotizati de visual-uri.
Unii pareau a fi fost transportati deja pe o nava spatiala unde ascultau linistiti un cvartet de coarde extraterestre.

Putini au fost cei care n-au inlocuit ochelarii primiti la intrare cu camerele telefoanelor mobile. Capetele se inclinau ritmic stanga-fata-dreapta, ochii erau atintiti spre mainile celor patru de pe scena: Hütter, Hilpert, Schmitz si Pfaffe – care la primul bis au fost inlocuiti pe “The Robots” de legendarii roboti pe care i-au introdus in concerte prin 1977, la al doilea au revenit in costume negre, cu dungi fluorescente, in ton cu matricele proiectate pe fundal, iar dupa al treilea bis au parasit scena unul cate unul, dupa cate un solo de butoane care rezuma perfect rolul fiecaruia in constructia care se cheama Kraftwerk.

Cu Kraftwerk la Bucuresti, s-a mers in Turul Frantei, s-a cantat in romana (la Showroom Dummies), germana, engleza, s-a aplaudat ecologismul, s-a simtit electro.

Pentru unii, a dansa pe Kraftwerk e sacrilegiu, pentru altii e un must. Primii au avut lacrimi in ochi, ceilalti au avut nervi ca nu s-a organizat concertul intr-o hala industriala in care i-ar fi tinut picioarele intr-o petrecere pana dimineata.

Emag!c Entertainment a mai bifat inca un succes. Kraftwerk e o masinarie care functioneaza impecabil iar concertul de la Sala Palatului a fost o cyber-experienta pentru majoritatea celor prezenti.