De Citit : Reviews

MANGA: „Zashiki Onna”

| 25 iunie

Desi multi o considera una dintre cele mai infricosatoare manga-uri ale tuturor timpurilor, Zashiki Onna nu m-a impresionat in mod special.
E drept, reuseste sa creeze o oarecare atmosfera si senzatie de groaza, dar manga nu reuseste sa inspaimante. Sau poate ca sunt eu prea exigent…
Oricum, fiind relativ scurta (11 capitole), Zashiki Onna nu expune detaliat povestea si asta mi se pare a fi un punct in minus. Dezvoltata cum trebuie si cu un accent mai puternic pe partea psihologica, Zashiki Onna ar fi putut ocupa o pozitie fruntasa intr-un top manga horror.
Merita totusi citita pentru ca nu este o lucrare slaba, ci doar una mai putin horror decat pare.

Actiune:

Povestea acestei manga e destul de simpla. Hiroshi Mori, un tanar student, e trezit din somn de o furtuna. Dupa ce se ridica din pat aude pe cineva sunand la usa vecinului sau. Curios cine ar putea fi la o ora atat de tarzie, scoate capul pe usa si observa ca persoana in cauza era o femeie cu o infatisare ciudata, inalta, palida si slaba, imbracata intr-un pardesiu ponosit si carand dupa ea o sacosa uzata. Hiroshi ii spune acesteia ca vecinul lui, Yamamoto, nu este acasa, insa aceasta continua sa sune la usa.
Dupa ce a reusit intr-un final sa adoarma, Hiroshi se trezeste, ajunge cu intarziere la scoala, si totul pare normal. Asta pana seara, cand femeia se intoarce. Neprimind nici de aceasta data un raspuns, ajunge sa sune la usa lui Hiroshi, crezand ca Yamamoto este acolo. Dupa ce reuseste sa o convinga ca acesta probabil nu este acasa, femeia il roaga sa o lase sa ii foloseasca telefonul dupa care pleaca.
Noaptea urmatoare, Hiroshi este trezit din somn de telefon. Cea care il sunase era acea femeie ciudata, pentru a-l intreba daca nu cumva isi uitase sacosa la el. Si asa incepe totul…
Daca la inceput e doar iritat de ciudateniile straniei femei, ajunge treptat sa fie infricosat de faptul ca nu poate sa scape de ea. Impreuna cu prietenul sau Sachiku, incearca sa scape de ea sau macar sa-i descopere identitatea, dar totul pare in zadar.

Interesant este modul in care acea femeie misterioasa incepe sa se amestece din ce in ce mai mult in viata lui Hiroshi. Nici chiar la sfarsit nu se poate spune daca avem de-a face cu o nebuna sau cu o situatie de domeniul paranormalului.

Personaje:

Hiroshi Mori este personajul principal al acestei manga. E un tanar student ce locuieste singur intr-un apartament.
E indragostit de colega sa Rumi, insa, este mult prea timid pentru a-i spune ce simte.
Ca persoana, nu este o fire rea, insa, dupa cum aflam in manga, obisnuia sa necajeasca alti copii atunci cand era mic. Cu toate acestea, in prezent este un tanar normal, poate un pic cam dezordonat.
Intamplarea face ca el sa o intalneasca pe acea ciudata femeie, lucru ce ii va schimba viata. Mai multe nu va spun, cititi manga-ul !

Femeia stranie din Zashiki Onna reprezinta un mister total.
Nu se stie cine este, de unde vine si ce scop are. Initial, se presupune ca e prietena lui Yamamoto, vecinul lui Hiroshi, insa acest lucru nu se confirma.
Foarte inalta si slaba, iese in evidenta prin chipul oval, osos incardat de un par negru si lung ; poarta un pardesiu vechi si niste pantofi extrem de deteriorati. Este foarte rapida si desi nu se poate spune ca este foarte puternica, da dovada de o rezistenta iesita din comun.

Sachiku este prieten cu Hiroshi. E un tanar atletic, practicant de artele martiale (karate). Initial e doar curios sa o vada pe ciudata femeie de care tot povesteste Hiroshi, presupusa prietena a lui Yamamoto, insa, dupa ce descopera ca aceasta intrase prin efractie in apartamentul lui Hiroshi, o urmareste, ajungand intr-un final sa se lupte cu ea, insa aceasta scapa si faptul ca el, karatist cu experienta, nu reuseste sa o doboare, il cam sperie. In urma acestei experiente, devine din ce in ce mai determinat sa il ajute pe Hiroshi sa incerce sa descopere cine anume este acea femeie si ce vrea de la el.
Grafica
Fiind o manga relativ veche (1993) nu impresioneaza prin grafica. Nu se poate spune ca e desenata stangaci, dar mangaka-ul putea face o treaba mult mai buna. Aminteste tangential de lucrarile timpurii ale lui Junji Ito.
Din punctul meu de vedere, merita nota 6.50 din 10 la acest capitol.

Download link: aici.

Titlu: Zashiki Onna
Titluri alternative: ZashikiOnna, La Dame de la chambre close
Autor: Minetaro Mochizuki
Gen: horror, seinen
Status: 1 volum (11 capitole), scanlata complet

Lectura placuta!

Articol publicat pe Cedik’s Manga Review Blog.