De Citit : Reviews

MANGA: Parasite/ Kiseijuu

| 24 iunie

Parasite/ Kiseijuu e o manga de care ma tot loveam pe multe site-uri de profil atunci cand cautam o manga horror buna. Desi era prezentata pretutindeni intr-o maniera pozitiva, imaginea de pe coperta ma facea sa cred ca grafica nu ar fi tocmai pe gustul meu, asa ca treceam peste ea de fiecare data. Plus ca ideea de la care porneste nu m-a atras deloc. Intr-un tarziu, am decis sa ii acord o sansa si sa citesc macar primul capitol. Nu am regretat nicio clipa.
Premisa e oarecum banala: un grup de paraziti invadeaza Terra si fura corpurile pamantenilor. Pana acum suna mai mult a scenariu de film de categoria B, nu a manga de calitate. Totusi, modul in care se dezvolta povestea e chiar interesant.
Totul incepe cu invazia parazitilor. Si nu orice fel de paraziti, ci unii care intra prin urechile, nasul sau gura unui om adormit si ajung rapid sa-i manance creierul si sa preia controlul asupra corpului lui.
Motivul lor e foarte simplu: au nevoie de sangele uman pentru a supravietui.
Doar ca parazitii astia pot sa controleze corpul celui pe care-l « invadeaza », furandu-i atat amintirile, cat si infatisarea. De altfel, isi pot schimba aproape tot corpul dupa cum doresc: in lame, biciuri, sau chiar capete demonice « dotate » cu colti infioratori.

Eroul acestei manga, Shinichi, este, la randul lui, tinta unui parazit. Numai ca, in cazul lui, parazitul nu intra in cap, ci in mana, si asta pentru ca tanarul s-a trezit din somn speriat, simtind ca i se intampla ceva ciudat. Shinichi se convinge ca a avut doar un vis urat si adoarme la loc. Dimineata realizeaza ca nu se speriase degeaba. In mana sa se instalase fericit un parazit, iar Shinichi incearca sa accepte ca n-are cum sa-l scape de el. Il boteaza Migi si-i urmareste evolutia.
Migi nu ii poate face nimic, pentru ca are de acum nevoie de gazda sa pentru a supravietui.
Dotat cu o inteligenta iesita din comun, Migi invata sa vorbeasca si sa respecte obiceiurile umane. Treptat se dezvolta o adevarata relatie de prietenie intre el si Shinichi.
Impreuna, cei doi vor dejuca complotul celorlalti paraziti de a cuceri Pamanatul.

Desi aceasta banda desenata japoneza e plina de violenta si de scene sangeroase, modul in care cei doi invata sa traiasca impreuna si sa coopereze poate starni uneori rasul.

Parasite inseamna insa mai mult decat o alta manga horror plina de gore.
E foarte interesanta evolutia lui Shinichi care se transforma dintr-un tanar slab si timid intr-o persoana matura si curajoasa, insa lipsita de vechile sentimente.
Avem parte si de o poveste de dragoste intre el si o colega de clasa dar si de adevarate pasaje cu implicatii filozofice, in care se pune sub semnul intrebarii atat rostul oamenilor pe aceasta planeta, cat si rostul parazitilor…

Grafica nu iese in evidenta printr-un realism exceptional, precum Berserk sau Gantz, dar e departe de a fi banala. Personajele sunt desenate intr-un stil aparte, scenele de violenta sunt destul de explicite iar decorurile sunt in general bine desenate. As spune ca grafica merita 8 din 10 puncte.

Titlu: Kiseijuu
Titluri alternative: Kiseiju, Parasite, Parasitic Beasts, Parasyte
Autor: Hitoshi Iwaaki
Artist: Hitoshi Iwaaki
Gen: drama, horror, psihologic, sci-fi, seinen
Status: 10 volume, terminat si scanat complet

Download link: aici.

Articol publicat pe Cedik’s Manga Review Blog.