De Citit : Reviews

MANGA: Bokko

| 01 iulie

Bokko, cunoscuta si sub numele de “Strategul”, e una dintre cele mai captivante si educative manga-uri pe care am avut ocazia sa pun mana.
Ideea din spatele ei e una destul de simpla. Acum 2300 de ani, in China exista un clan numit “The men of Bokk” (”oamenii lui Bokk”), ai carui membrii erau antrenati special pentru a ajuta si apara cetatile aflate sub asediu, punand acest lucru chiar mai presus de propriile lor vieti.

Kakuri, unul dintre membrii clanului, este chemat pentru a apara micul oras Ryo. Chiar daca la inceput nu se bucura de incredere – locuitorilor parandu-li-se imposibil ca un singur om sa ii poata apara – Kakuri reuseste sa castige adepti, in timp ce vasta armata a imperiului Tcho se apropie de partile orasului.
Dupa ce iesi invingator in aceasta lupta, Kakuri descopera un complot, sau mai bine zis coruptia din spatele clanului sau, si incearca sa se implice pentru a-i pune capat.
Desi eroul nostru are multe abilitati extraordinare nu este totusi unul cu puteri supranaturale, iar toate actiunile si ideile care i se atribuie au o baza istorica, amintind de tactici si metode de lupta reale din vechea China, lucru care sporeste interesul pentru aceasta manga.
Desi la inceput nimeni nu pare sa dea doi bani pe Kakuri, care este un om scund, cu un corp musculos ale carui cicatrici ii “tradeaza” experienta si vechimea in lupta, chel si cu o barba de om al muntilor, tipul este un excelent lider si un bun strateg. Este uimitor sa observi cum reuseste sa transforme un grup de tarani in luptatori ce pot face fata cu brio unui asediu din partea unei intregi armate.

Partea istorica a acestei manga e ilustrata interesant. Multi au auzit de asediile din Evul Mediu, de europenii ce aruncau cu bolovani si varsau smoala fierbinte peste atacatori, dar tehnicile folosite de vechii chinezi implica mult mai mult de atat. Trucuri simple dar ingenioase si extrem de eficiente pentru a descoperii tradatorii, tehnici de lupta antice, arme secrete stravechi si adevarate razboaie biologice, asta acum vreo 2300 de ani… Toate acestea pot fi regasite in Bokko.

Fiind o manga « de raboi », Bokko are multe scene si imagini foarte violente si sangeroase, insa acestea nu sunt iesite din comun. Sunt prezentate atat scene de tortura, cat si scene de nuditate explicita, dar in cazul de fata putem vorbi de un scop… demonstrativ.
Bokko nu e o manga pentru fanii de gore stuff, ci doar una care ofera acuratete si realism cititorilor ei.

Ca grafica, Bokko ar merita un 7-8. Bokko arata bine, Hideki Mori fiind un artist talentat. Sunt si destule pagini in manga care sa te lase cu gura cascata (din punct de vedere al modului in care sunt desenate) dar in ansamblu Bokko e pur si simplu o manga draguta si placuta ochiului, nimic mai mult. Asta nu scade cu nimic interesul pentru informatii – si exista o multime. Niste desene incarcate de detalii nu ar face decat sa dauneze.

Titlu: Bokko
Titluri alternative: Stratège
Autor: Sentaro Kubota
Artist: Hideki Mori
Gen: historical, seinen
Status: 11 volume, scanlata complet

Sneak peak: aici.
ARTICOL PUBLICAT PE CEDIK’S MANGA REVIEW BLOG.