De Citit : Reviews

MANGA: Berserk

| 06 iulie

Am inceput sa citesc Berserk pentru a afla ce se intampla in continuare cu Guts (aka Gutts, Gats, Gatsu, Gattsu) dupa ce anime-ul (25 de episoade) se termina in coada de peste. Avand loc intr-un Ev Mediu fictiv, actiunea din Berserk este presarata cu extrem de multa violenta. Totusi, nu trebuie sa va lasati indusi in eroare de acest lucru. Berserk este mult mai mult de-atat.
Poate ca multi nu vor fi de acord cu mine, dar sustin ca aceasta manga are doua personaje principale: Guts si Griffith (aka Griffiths, Griffisu, Gurifisu), personaje opuse din multe puncte de vedere, insa al caror destin se intretaie.

Totul incepe dupa ce in urma unui asediu, tanarul mercenar Guts este atacat de unii dintre oamenii lui Griffith si ajunge in timp sa faca parte din banda acestuia, fiind invins si captivat in acelasi timp de catre Griffith, iar intre el si tanara Caska, mana dreapta a lui Griffith, se va infiripa treptat o poveste de dragoste.
Cu ajutorul lui Guts, banda de mercenari a lui Griffith, The Hawks, ajunge atat de renumita incat pana si regele ii va respecta si pretui pe membrii acesteia, insa setea de puterea si ambitia netarmurita a lui Griffith ii va conduce catre pierzanie.
Nu vreau sa va ofer spoilere, iar povestea din Berserk este una foarte complexa, asa ca va invit sa o descoperiti singuri.

Cand vine vorba de grafica acestei manga, n-am decat cuvinte de lauda.. .
Rar vezi o manga care sa fie atat de bine desenata si cu o asemenea atentie pentru detalii. Kentaro Miura deseneaza totul pana in cele mai mici detalii (fiecare fir de par, fiecare rid, fiecare picatura de sange). Paginile duble care mai apar in manga iti taie pur si simplu rasuflarea prin nivelul de detalii prezentat. Iar universul din manga pare astfel extrem de crud si sangeros.
Berserk nu e o manga pentru cei slabi de inger.
In Beserk oamenii sunt torturati in cele mai ingrozitoare moduri, copii sunt omorati in mod brutal iar violurile sunt de o cruzime rar intalnita. Dar asta nu inseamna ca manga-ul acesta inseamna violenta fara sens. Totul are un substrat. Pe langa intrigi politice si amoroase, Berserk diseca intr-o maniera inedita si foarte interesanta religia si fundamentele ei, si recreaza, pana la un anumit punct, Cruciadele. De altfel, exista destule asemanari intre evenimentele care au avut loc in Evul Mediu despre care am invat la istori si cel din manga, mai ales in ce priveste divergentele religioase si politice dintre islamism si crestinism. Diferenta ar fi ca in manga nici una dintre parti nu este considerata ca reprezentand BINELE.

Personaje:

Guts e unul dintre personajele acestui manga. Inalt, musculos si posedand o forta iesita din comun, Guts e un luptator ale carui ispravi au ramas legendare, fiind in stare sa ivinga o data 100 de soldati de unul singur. Folosindu-se de o sabie imensa, pe care un om normal cu greu ar putea-o ridica cu ambele maini, numita Dragon Slayer, spulbera tot ce ii sta in cale. Guts refuza sa se supuna destinului.
Acoperit de cicatrici, atat fizice cat si sufletesti, ajunge sa fie foarte aproape de a se inchide in sine, insa isi gaseste prieteni de nadejde. Scopul sau este sa se razbune pe cel care i-a omorat toti prietenii, Griffith.
Guts intruchipeaza omul care a obtinut tot prin propriile-i puteri. Nu s-a nascut puternic, ci a devenit puternic, antrenandu-se zi de zi si ora de ora, cu o determinare iesita din comun.

Griffith, celalalt personaj principal din Berserk, e un adevarat Fat-Frumos. Griffith este inteligent, carismatic si aratos. E pur si simplu perfect. Desi nu este deloc un razboinic slab, invingandu-l initial pe Guts, Griffith si-a asumat rolul tacticianului, conducand trupele sale catre victorie.
Poseda o sete de putere si o ambitie pe masura fortei lui Guts. Desi are origini simple, e atat de rafinat si elegant incat ai crede ca s-a nascut si a crescut printre nobili, fiind opus din acest punct de vedere lui Guts.
Destinul sau pare unul aparte si unic, fiindu-i rezervat ceva special. Ajunge sa fie vazut de multi ca un nou Mesia si salvator al lumii, insa doar Guts stie cine si ce este Griffith cu adevarat.

Caska a fost odata mana dreapta a lui Griffith, care a salvat-o din mainile unui nobil pervers, ce voia sa o violeze. De atunci l-a privit pe Griffith ca pe un idol si si-ar fi dat viata pentru ca el sa fie in siguranta.
Caska devine la randul ei o luptatoare de temut, fiind intrecuta doar de catre Guts si Griffith, dar este si un lider si tactician bun, reusind cu succes sa ii tina locul lui Griffith atunci cand e nevoie.
Desi a fost initial indragostita de Griffith, intre ea si Guts se va infiripa o adevarata poveste de dragoste, ce va avea insa un sfarsit tragic.

Berserk poate fi achizitionata de pe Mangashop.

Titlu: Berserk
Autor: Kentaro Miura
Artist: Kentaro Miura
Gen: action, horror, fantasy, seinen
Status: 32 volume, on-going.
ARTICOL PUBLICAT PE CEDIK’S MANGA BLOG REVIEW.