De Citit : Reviews

Love Happens – manual self-help de somn, plans si plictiseala

| 22 octombrie

Love Happens este teoretic un film optimist pentru cei care nu mai spera ca vor gasi vreodata dragostea adevarata dupa ce au suferit deja prea mult dupa o relatie. In realitate, este un film slabut, dulce, usor lipsit de ritm si oarecum lesinat pe alocuri. Aaron Eckhart are, insa, in Love Happens un nou rol reusit: sentimental, romantic, uman. Alaturi de rolul lui Eckhart este impresionant rolul secundar al lui John Carroll Lynch. Iar filmul pune cateva probleme interesante si le trateaza in profunzime. Din pacate, o vedem pe insipida Aniston si avem parte de o regie lesinata si fara tempo. Suficient ca uneori sa ne dorim sa vina mai repede genericul de final, chiar si fara preaviz.
Sometimes when you least expect it…
Drama romantica Love Happens ne invata sa credem in dragostea care vine fara sa o cauti. Dr. Burke Ryan (interpretat de Aaron Eckhart) este psiholog specializat in relatii si scriitor motivational de mare succes. Motivatia succesului lui este una nefericita. Dr. Burke a trecut printr-o mare tragedie: moartea sotiei sale.
Pentru a-si confrunta durerea, el a decis sa isi povesteasca tragica experienta intr-o carte motivationala, care te invata cum sa treci peste o astfel de pierdere. Cartea sa A-Okay devine un best-seller foarte curand si Dr. Burke devine un self-help guru de succes, fiind chemat sa tina seminarii de self-help peste tot in America.
In timpul unui seminar de self-help A-Okay din Seattle, Ryan o cunoaste pe Eloise Chandler (interpretata de Jennifer Aniston), proprietara unei florarii, care a avut parte pana in present de o serie lunga de esecuri sentimentale. Eloise a decis in urma acestor esecuri in dragoste ca nu are noroc in relatii si ca ar face mai bine sa se focuseze pe afacerea pe care a pornit-o. Intre Eloise si Ryan atractia se naste instantaneu si cei 2 incep sa iasa impreuna.
Eloise descopera ca Ryan nu pune in aplicare niciunul dintre propriile sale sfaturi si ca nu a reusit deloc sa treaca peste moartea sotiei sale. Ba mai mult decat atat, el nu a facut nici macar primul pas pe care il recomanda in cartea sa: acela de a merge la inmormantarea sotiei.
Ceea ce urmeaza mai departe este un proces de vindecare reciproca dulce si romantic. Fiecare are propriile ezitari, indoieli, temeri si auto-aparari din fostele relatii si uneori intersectia dintre acestea si o relatie armonioasa pare a fi greu de stabilit. Dar, impreuna, cei 2 vor face tot posibilul de a se impaca fiecare cu trecutul, armonizandu-se astfel unul cu celalalt.
Singurul lucru imprevizibil din film: somnul
Intr-adevar somnul pe care il veti resimti la Love Happens este imprevizibil. Loveste pe neasteptate si va ia mereu prin surprindere. Si cu siguranta va fi foarte greu sa ii rezistati atunci cand este ajutat si de plictiseala.
Din pacate, Love Happens nu reuseste sa treaca de previzibilul desuet pe care il banuiam toti inca de la combinatia titlu-trailer. Dragostea invinge tot, nu are limite, ochi, cateodata nici macar scrupule si de data asta, nici macar un preaviz de 2 saptamani. Dar se intampla. Se va intampla si pentru tine. Chiar atunci cand te astepti mai putin.
Ceea ce mi-a placut totusi in Love Happens este seriozitatea cu care trateaza teme precum trecerea peste moartea celor dragi sau frustrarile si bagajul emotional cu care fiecare om intra intr-o relatie. Un personaj emotionant este Walter (interpretat foarte convingator de John Carroll Lynch), un antreprenor care incearca sa lase in urma moartea fiului sau de 12 ani. Lynch interpreteaza foarte bine cele 5 stadii tipice ale unei astfel de suferinte: furie, neputinta, durere, negare, resemnare si reuseste sa ne faca sa empatizam foarte bine cu tragedia personajului sau.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Pe Jennifer Aniston o stim atat din comedii reusite, cat si din comedii mai putin sau deloc reusite. Eu una nu am inteles niciodata pasiunea americanilor pentru Aniston. Acest copil de aur al Americii a reusit sa joace bine un rol simplu in Friends si acest lucru i-a adus si ii aduce in continuare acea glorie eterna pe care si-ar dori-o orice alt actor. Cu alte cuvinte, de la Friends incoace Aniston reuseste cu fiecare rol sa fie putin mai insipida. Putin mai plictisitoare si mai lipsita de expresie. Noroc ca este distribuita in filme bunicele. Dar incep sa cred ca va putea in final sa fie poreclita cu succes Poker Face pentru lipsa totala de expresivitate.
Aaron Eckhart mi se pare un actor expresiv, foarte potrivit pentru roluri de comedie romantica si foarte potrivit pentru roluri de barbat de treaba si iubit empatic. Rolul sau din Love Happens este similar cu cel din No Reservations, unde a jucat alaturi de Catherine Zeta-Jones.
Din fericire, prezenta lui Aniston care pe mine una reuseste sa ma indispuna indiferent de pelicula vizionata, este estompata de prezenta unor actori buni in rolurile secundare. Mai-sus amintitul John Carroll Lynch, pe care il stiti din filme ca Zodiac si Gran Torino, este unul dintre ei. Alti actori foarte talentati prezenti in distributie sunt Dan Fogler (Taking Woodstock , Fan Boys si Kung Fun Panda), Judy Greer (27 Dresses, 13 Going on 30) si Joe Anderson (Across the Universe, The Ruins). O aparitie neasteptata si foarte reusita in Love Happens este aceea a actorului Martin Sheen in rolul socrului lui Ryan.
Din pacate pentru scenaristul de succes Brandon Camp, care debuteaza cu ocazia Love Happens in calitate de regizor, acest film este departe de a fi numit un succes in materie de regie. Are suficiente momente de inconsistenta si lipsa de ritm. Si in mod ciudat pentru un scenarist in voga, scenariul este si el lipsit de coerenta in anumite momente, iar personajul lui Jennifer Aniston este mult prea putin conturat.
In concluzie, va invit sa vedeti Love Happens pentru modul interesant in care trateaza moartea si felul in care aceasta ii afecteaza pe cei apropiati ramasi in viata. Aveti insa nevoie de multe servetele si de o anumita dispozitie.
CoolRank: 5/10
– atmosfera & entertainment: 6/10
– regie: 5/10
– actori: 7/10
– scenariu: 5/10
– montaj: 7/10
Articol publicat pe Raluk.ro.