De Citit : Reviews

Law Abiding Citizen – Butler wants to play a game

| 16 decembrie

M-am dus la Law Abiding Citizen cu asteptari relativ scazute, in urma numarului mare de cronici negative la adresa filmului. Ce m-a fascinat la Law Abiding Citizen inca din momentul in care am vazut trailerul a fost ideea unui criminal care sa planuiasca totul nu doar din umbra, ci chiar din spatele gratiilor. O idee clar nu in premiera, dar nu mai putin fascinanta, cel putin pentru mine. Ah, si, evident, imi plac mult filmele suparate, adica alea in care un om se supara pe intregul sistem si decide sa ii dea foc din temelii. Cam asta promite Law Abiding Citizen. Iar pe mine una nu m-a dezamagit nicio secunda. Law Abiding Citizen livreaza ceea ce promite: un thriller inteligent, un duel incitant intre 2 actori foarte buni si multa razbunare… pe sistemul de justitie american.
How do you stop a killer who is already behind bars?
Clyde Shelton (interpretat de Gerard Butler) este un barbat care isi iubeste foarte mult familia cu care pare a trai o viata aparent obisnuita, focusandu-se intre timp si asupra carierei sale stralucite de inventator. Intr-o seara insa, un jaf in casa Shelton scapa de sub control in momentul in care cei 2 criminali sunt surprinsi de familie in plin act. Unul dintre hoti, Clarence Darby ii ataca pe cei 2 soti injunghiindu-i si le omoara fetita, in timp ce complicele lui, Rupert Ames, sta incremenit, incapabil sa faca vreo miscare.
Singurul care supravietuieste din aceasta crima brutala este Clyde. Dosarul infractiunii ajunge pe biroul lui Nick Rice (interpretat de Jamie Foxx), procuror din Philadelphia aflat la inceput de cariera. Nick Rice este fortat de seful sau sa faca o intelegere cu Clarence Darby si il declara pe Rupert Ames resposabil de crimele din familia Shelton. Darby scapa cu o pedeapsa lejera, pe cand Ames este condamnat la moarte.
La zece ani dupa acest eveniment, proaspatul eliberat din inchisoare Clarence Darby este omorat. Nick Rice ajunge acum fata in fata cu Clyde Shelton care recunoaste ca este vinovat pentru aceasta crima. Dar Shelton il ameninta acum pe Rice ca toti cei care au gresit cu 10 ani in urma vor avea acum ocazia sa isi rascumpere faptele, platind cu propriul sange. Shelton isi doreste nu doar sa ii pedepseasca pe vinovati, ci si sa schimbe din radacini sistemul corupt care i-a ucis familia si l-a lasat in viata pe criminal, pedepsind in loc un om aproape nevinovat.
Shelton este inchis de Rice si orchestreaza din celula de inchisoare o serie de asasinari diabolice deosebit de spectaculoase, ce par a nu pot fi nici prevazute, nici prevenite. Ceea ce urmeaza este o lupta strategica intre Rice si Shelton, lupta in care Rice nu are alta sansa decat sa ii devanseze planurile oponentului sau deosebit de inteligent.
They killed his family. Now justice is his vengeance.
In ciuda criticilor care tocau marunt Law Abiding Citizen, mie una mi s-a parut un film inteligent, care pune o problema reala. Desi o rezolva intr-un mod usor exagerat, pot spune ca din acest film iesim cu niste intrebari. Sistemul de justitie interpretabil disecat de avocati ne aduce in niste situatii in care nu mai putem apara binele in fata raului. Justitia este in sine aceea care trebuie sa distinga intre bine si rau, sa pedepseasca raul si sa aduca binele in fata. Din pacate insa, sistemul de justitie american este de multe ori corupt sau manipulat de asa natura incat reuseste sa faca orice mai putin ceea ce ar trebui sa faca.
Tocmai de aceea, razbunarea si lectia pe care Gerard Butler o aplica este foarte reusita. Iar Jamie Foxx si restul colegilor acestuia se prind in aceasta plasa de minune. Reactiile lor sunt geniale, neputinta sistemului de a se apara datorita greutatii de adaptare, inflexibilitatii si numeroaselor prejudecati este foarte bine surprinsa. Iar modul in care Butler actioneaza este in mare parte a timpului inteligent. Ca am fi putut astepta mai mult sunt de acord. Dar filmul ne ofera mult suspans, multa actiune si o strategie fara pata de distrugere a sistemului printr-o razbunare planificata timp de 10 ani de un strateg militar specializat pe zona de inventica.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Regizorul Law Abiding Citizen este F. Gary Gray, acelasi regizor care a realizat si filme precum Be Cool, A Man Apart, The Italian Job si The Negotiator. O caracteristica a lui Gray pe care o putem remarca in toate peliculele sale si pe care o identificam si in Law Abiding Citizen este tempo-ul sustinut care conduce la suspans. Filmele lui ne tin in priza, se desfasoara cu o viteza incredibila si se afa intr-o anumita masura sub semnul spectaculosului. Law Abiding Citizen are motivatii, ne face sa empatizam cu situatiile si sa ne simtim razbunati cu fiecare cadru in care personajul lui Gerard Butler isi face dreptate intr-un mod atat de ingenios din punct de vedere strategic.
Scenaristul Law Abiding Citizen este Kurt Wimmer, cel care s-a ocupat si de scenariile Street Kings, Equilibrium, The Thomas Crown Affair si The Recruit. Nu numai ca mi s-a parut titlul in ton cu cele cu care ne-a obisnuit Kurt Wimmer, dar are ceva din tensiunea si inclestarea de forte a scenariilor sale anterioare.
Gerard Butler joaca bine, dar pot spune ca nu l-am gasit eu una foarte potrivit pe acest rol. Mie una Butler imi rimeaza cu rolurile pe care le-a jucat in The Ugly Truth si P.S. I Love You sau cu cel din Rocknrolla unde s-a potrivit genial. Pentru rolul din Gamer i-am gasit ca unica recomandare muschii bine lucrati. In Law Abiding Citizen nu este cazul dezastruos din Gamer, dar pot spune ca, indiferent cat de bine incearca sa joace, Butler nu imi pare facut pentru acest gen de roluri.
Jamie Foxx, in schimb, reuseste sa joace la fel de bine ca in orice alt film din filmografia sa. Trece prin toate ipostazele personajului cu o foarte mare gratie. Este la inceput un pusti teribilist ajuns in cadrul procuraturii, nu poate distinge foarte bine raul de bine, apoi este orbit de orgoliu, apoi judecata ii este intunecata de teama, pentru ca in final sa reuseasca sa se ridice deasupra problemei. Este acelasi Jamie Foxx intens din Ray, Collateral, The Kingdom siDreamgirls.
Ce spun criticii despre Law Abiding Citizen?
Majoritatea cronicilor principalilor critici de film despre Law Abiding Citizen au fost defavorabile.
Roger Ebert de la Chicago Sun-Times a fost incantat de Law Abiding Citizen, spunand ca este un thriller reusit si inteligent, in care Butler si Foxx se potrivesc foarte bine intr-o inclestare totala de forte. Justin Chang de la Variety se dovedeste a fi de aceeasi parere, mentionand insa ca Law Abiding Citizen este putin cam violent intr-un mod destul de grafic. Claudia Puig de la USA Today reproseaza filmului Law Abiding Citizen faptul ca se doreste a fi un film care pune probleme si provoaca la gandire si, cu toate acestea, reuseste sa ne expuna situatii improbabile si neplauzibile.
Verdictul Raluk.ro
Eu una ma pot declara fana a acestui film. Law Abiding Citizen mi s-a parut un thriller reusit, care pune probleme reale si le trateaza intr-un mod inteligent, chiar daca uneori incalca usor granita dintre posibil si improbabil. Butler si Foxx livreaza doua jocuri actoricesti foarte reusite, iar regia si scenariul aduc o tensiune si o inclestare de forte si conceptii foarte reusite. Va invit sa vedeti Law Abiding Citizen pentru ca aduce intrebari, indeamna la gandire si la o schimbare de mentalitate.

CoolRank: 7.5/10
– atmosfera & entertainment: 8.5/10
– regie: 7.5/10
– actori: 8/10
– scenariu: 7/10
– montaj: 7/10
Nota IMDb: 7.3/10
Articol publicat pe Raluk.ro.