De Citit : Reviews

Howl’s Moving Castle

| 09 septembrie

Povestea incepe cu venirea intr-un orasel de munte a misteriosului vrajitor Howl.
Chipul lui nu era cunoscut multora, dar faima frumuseti si a puterilor sale alimentase mituri si legende.

Invaluit in mister si ascuns de ochii curiosi ai oamenilor de rand, Howl isi dezvaluie la un moemnt dat identitatea in fata lui Sophie, o tanara de 18 ani, pe care o salveaza din ghearele lacome ale unor soldati.
Dupa curajoasa sa fapta, Howl dispare in inaltul cerului, lasand-o pe tanara sa-l urmareasca doar cu privirea.
La auzul vestii ca Howl si-a facut aparitia pe pamantul muritorilor, vrajitoarea din Waste pleaca in cautarea lui, cu dorinta de a pune stapanire pe inima sa.
Printr-o conjunctura bizara, vrajitoarea afla de intalnirea celor doi tineri si arunca un blestem asupra lui Sophie, imbatranind-o.
Speriata de cele intamplate, Sophie fuge din orasul natal. Pe drum intalneste o sperietoare de ciori vrajita, ce o conduce ca prin minune la castelul lui Howl.
Ajunsa in castelul magic, il cunoaste pe demonul focului, Calcifer, cel care energizeaza castelul. Acesta recunoaste blestemul ce o invaluie pe Shopie si se ofera s-o ajute sa-l rupa, daca fata ii va oferi libertatea. Cum blestemul o impiedica pe Sophie sa-si dezvaluie adevarata identitate in fata lui Howl, aceasta ramane la castel sub forma unei menajere. Pe masura ce se obijnuieste cu viata in castelul miscator, Sophie descopera latura imatura si orgolioasa a vrajitorului Howl, precum si faptul ca dorinta de razbunare a vrajitoarei din Waste se datoreaza comportamentului lui Howl fata de ea.
Dar acestea nu sunt singurele mistere pe care le dezleaga Sophie la bordul castelului magic…
Grafica este una de basm, cu personaje bine conturate si intamplari ce prind viata cu ajutorul culorile puternice. Chipurile personajelor sunt foarte expresive, ochii fiind portalul trairilor interne.

Howl’s Moving Castle: Info and Credits
Japanese Title (Romanized) Hauru no ugoku shiro
Director Hayao Miyazaki
Release Date 2004
Genres: adventure, drama, fantasy, romance
Themes: Steampunk
Running time: 118 minutes
Opening Theme:
"Sekai no Yakusoku (The Promise of the World)" by Chieko Baisho
Theme Song Youmi Kimura ("Sekai no Yakusoku")
Bazat pe romanul "Howl’s Moving Castle" de Diana Wynne Jones.