De Citit : Reviews

Filmul The Last Song – povestea pe care ai mai auzit-o de 1000 de ori

| 05 mai

Filmul The Last Song este ecranizarea cartii de super-suces a lui Nicholas Sparks, lucru care m-a facut sa am oarecare asteptari de la film, mai ales ca pelicula Dear John a fost ok si mai ales ca romanul The Last Song s-a bucurat de un succes enorm.
Nicholas Sparks – povestitorul cu o singura poveste
Numai ca, daca ati vazut vreun film bazat pe una dintre cartile lui Sparks, le-ati vazut pe toate! Iar acest lucru se poate spune mai ales despre The Last Song: bucatele lipite si adunate din povestile precedente spuse de Sparks.
In mare masura, acest film se aseamana cu Dear John: copilul de bani gata – acel popular jucator de volei (Liam Hemsworth) si copilul rebel, iubitor si foarte talentat intr-ale muzicii, instrainat de tata (Miley Cyrus). Ambele filme au scene filmate pe plaja si scene care insista pe apa care se prelinge pe corpurile frumoase ale actorilor din rolurile principale. Pe langa aceste asemanari, in ambele filme exista cate un personaj care se confrunta cu o boala mortala. Insa, spre deosebire de Dear John – unde relatia dintre cei doi adolescenti se leaga natural, in The Last Song totul pare de necrezut si prostesc.
Doi straini devin instantaneu prieteni buni si iubiti. O fi fost fata nou-venita in oras draguta, insa este agresiva, nesociabila, retrasa – de unde atata atractie intre cei doi? Nimic nu pare real. In plus, Sparks si co-scenaristul Jeff Van Wie au umplut aceasta drama cu multe clisee: drogatul care isi agreseaza prietena, parintii bogati care se uita de sus la iubita aleasa de fiul lor, fosta prietena care incearca sa puna bete in roate noului cuplu, fratele mai mic care este mai responsabil decat adultii si, lucru amintit deja, personajul care urmeaza sa moara din cauza unei boli necrutatoare.
Si, pentru a starni lacrimile iubitorilor de animale, in film este chiar si un cuib de broasca testoasa, care trebuie protejat de ratonii necrutatori cu ouale ascunse in nisip. Pentru ca, bineinteles, frumosul din film nu numai ca exceleaza la capitolul volei de plaja, ci mai lucreaza si la un atelier mecanic si, colac peste pupaza, este si voluntar la un acvariu in timpul liber – pentru a arata ca este un tip obisnuit, chiar daca familia lui este plina de bani. Sincer, mi se pare prea frumos ca sa fie adevarat! Prea frumos…
Actorii…
Personajele se comporta previzibil, mai ales ca ai mai vazut genul acesta de caractere de un million de ori, lasand o impresie superficiala (si de care nu te poti atasa) – excluzand din aceasta categorie pe fratele mai mic, care este cel mai bun lucru care se putea intampla acestui film.
Acum nici nu stiu cum sa pun problema. Sa ma intreb ce Dumnezeu cauta Greg Kinnear (in rolul tatalui bolnav) in acest film sau sa spun Slava Domnului ca joaca in el, pentru ca aduce putina clasa filmului? Daca nu ar fi fost el si Bobby Coleman, actorul in varsta de 12 ani care intepreteaza rolul fratelui mai mic si mai inteligent, The Last Song ar fi fost de-adreptul o tortura.
Cu toate acestea nu vreau sa-i judec prea aspru pe Liam Hemsworth si pe Miley Cyrus, care – desi criticati in acest film – au aratat cateva sclipiri de talent actoricesc. Sa le oferim credit, mai ales ca sunt la prima aventura de acest fel – poate vor reusi sa intre pe fagasul cel bun. In orice caz, in momentul de fata o vad pe Miley mai potrivita pentru comedii si musicaluri. Hannah Montana the Movie a fost chiar amuzant, iar Cyrus a facut o treaba buna, transformand cu succes personajul sau de TV pentru marile ecrane. Insa dramele nu sunt pentru ea, cel putin deocamdata.
Daca as fi pus in postura de avocat al apararii pentru acest film, as spune ca The Last Song aduce in atentia adolescentilor o drama din care au cate ceva de invatat, un fel de trecere spre filmele pentru adulti. Si ca Liam si Miley abia au facut cunostinta cu Hollywoodul. Si cam atat!
Vezi Trailerul filmului: