Easy Virtue are la baza un concept promitator. Adaptarea pentru marele ecran a unei piese de teatru omonime de Noel Coward intr-un stil care imbina placut teatrul si cinematografia. Cel mai placut lucru despre Easy Virtue este faptul ca este un film in care toate personajele sunt complexe si motivate, daca ai rabdare sa descoperi acest lucru, iar alegerile lor sunt naturale si uneori indraznete.
Easy Virtue este, dupa parerea mea, unul dintre cele mai placute filme din ultima vreme, fara a se intelege de aici ca este unul dintre cele mai bune sau unul dintre cele mai amuzante. Este un film amuzant, savuros gratie umorului tipic englezesc, pe alocuri romantic, cu personaje foarte realist realizate si ironie fina la adresa societatii britanice mult prea conservatoare si a familiilor disfunctionale. Sa nu uitam de conflictul americano-britanic, prezent subtil pe pelicula.
Easy Virtue? Moravuri usoare. Let’s misbehave!
Easy Virtue spune povestea unei americance divortate, care soseste in Anglia pentru a-si cunoaste socrii, dupa ce se casatoreste cu fiul acestora in Franta. La intalnirea cu socrii si in special cu mama soacra, incompatibilitatea culturala si nu numai ies repede la iveala. Va rezista sau nu povestea de dragoste aparent ideala a celor doi tineri in fata confruntarii cu realitatea societatii? Ramane de vazut.
Unde sunt cu adevarat moravurile usoare?
Amuzanta este permanenta discrepanta dintre aparenta easy virtue si esentiala easy virtue. Desi familia scortoasa si traditionalista britanica incearca sa o faca pe Jessica Biel sa para personajul de moravuri usoare, este cea care ascunde de fapt frustrari adanci si disfunctionalitati. Sub masca libertina tipica anilor ‘20 a personajului interpretat de Jessicai Biel se ascunda din contra, ambitie, onoare, dragoste, pasiune si mult mai mult rafinament decat cel pe care l-ai putea gasi in casa britanica a socrilor.
Umorul din Easy Virtue e construit mai ales in jurul personajelor carora le dau viata Jessica Biel si Kristin Scott Thomas, nora si soacra. Intre cele doua razboiul se duce prin replici inteligente si fapte simpatice. Va invit sa le vedeti, nu va voi strica surpriza; marturisesc doar ca sunt 2-3 scene la care chiar m-am prapadit de ras.
Despre regie si actori ce se poate spune?
In opinia mea, scenariul este destul de reusit adaptat de catre Stephan Elliott si Sheridan Jobbins, pastrandu-se atmosfera de piesa de teatru si umorul britanic aferent. Regia ii apartine aceluiasi Stephan Elliott, care nu da gres in incercarea de a restabili atmosfera scenariului de teatru pe marele ecran.
Personajele din Easy Virtue sunt orice mai putin plate. Fiecare are un trecut, o motivatie, o parghie care ii declanseaza reactiile. Fiecare personaj are o parte intunecata si o parte luminoasa, ajutandu-ne in unele cazuri sa identificam nuante din fiecare.
Jessica Biel joaca in sfarsit un rol care o pune cu adevarat in valoare. Dupa roluri plate cum au fost cele din I now pronounce you Chuck and Larry, The Illusionist sau Next, Jessica Biel joaca in sfarsit un rol complex. In Easy Virtue, Jessica este o femeie stilata, inteligenta, ambitioasa, complexa emotional si puternica, care nu renunta la principiile sau sentimentele ei pentru prejudecati sociale, cu nici un pret.
Kristin Scott Thomas nu are un rol foarte dificil – e soacra scortoasa si plina de frustrari si prejudecati, dar puternica emotional si responsabila, sub masca aparenta de rautate.
Colin Firth joaca un rol in care nu ne uimeste cu nimic (e genul de rol in care l-am mai vazut), fara mare efort si foarte natural. Este amuzant, cinic, si se bucura de viata si de film. Este de departe cel mai savuros personaj al filmului, iar motivatia lui o vom afla mai pe final.
In rolul sotului Jessicai Biel si fiului lui Colin Firth si al lui Kristin Scott Thomas il regasim pe Ben Barnes, frumuselul print Caspian din Cronicile din Narnia.
Ben Barnes nu are de facut mare lucru si nici nu face. Este dragut, simpatic, jucaus, dar ramane personajul cel mai “dificil de placut” din intregul film si probabil cel mai putin motivat. Sa zicem ca el este cel pentru care se duce lupta dintre cele 2 femei, asa ca el este si personajul manipulat, neridicandu-se nici un moment deasupra situatiei pentru a judeca de unul singur si in interesul sau, intrucat ii lipseste puterea.
Easy Virtue are, dupa mine, o problema cu felul in care isi justifica lungimea peliculei. Ce-i drept, nu dureaza mult, ci doar 97 minute. Problema este actiunea usor statica, care face filmul sa para pe alocuri lungit, artificial.
Pentru amatorii de filme cu scene de dans, Easy Virtue ne prezinta in apropierea finalului un tango simpatic intre Colin Firth si Jessica Biel. Va las sa vedeti un mic preview – aici.
CoolRank: 7.5/10
– atmosfera & entertainment: 8/10
– regie: 8/10
– actori: 8/10
– scenariu: 8/10
– montaj: 7/10
Nota IMDb: 6.9/10
Articol publicat pe Raluk.ro.