De Citit : Reviews

Drumul spre celebritate: din Tara Galilor pe marile scene ale lumii!

| 17 iunie

Pana in urma cu un an si jumatate, Duffy era o prezenta foarte modesta pe scena concertistica din Marea Britanie, cele mai multe aparitii ale sale fiind in deschiderea trupei The Magic Numbers. Nu prea avea aparitii TV sau la radio, iar fanii erau in numar foarte mic, in special prieteni si cunoscuti.

Drumul de la anonimat la faima mondiala a fost foarte scurt pentru Duffy. Vocea sa hipnotizanta i-a fermecat pe multi specialisti din Marea Britanie, iar vestea despre frumusetea ei si forta cantecelor sale a inceput sa se raspandeasca. BBC Radio One a ales piesa Rockferry ca Singleof the Week in Noiembrie 2007 si a aprins scanteia a ceea ce urma sa vina.

Duffy s-a nascut si si-a petrecut copilaria in Tara Galilor, intr-o comunitate aflata la o distanta destul de mare de primul magazin de muzica, ferita de orice controverse muzicale, curente din moda sau lifestyle. Neavand o colectie de CD-uri, prima sa amintire muzicala se leaga de momentul cand i-a surprins pe parintii ei dansand in bucatarie pe muzica lui Rod Stewart. Primii pasi pe care i-a facut spre muzica au fost cand a imprumutat de la tatal ei o caseta video cu show-ul TV Ready Set Go, din anii 60. Acolo i-a vazut pe Beatles, Rolling Stones, Walker Brothers si altii. A fost asa de incantata de cele vazute incat a vizionat caseta pana cand aceasta s-a stricat.

Fostul chitarist al trupei Suede, Bernard Butler, cel care a descoperit-o pe Duffy, spune despre ea: “Duffy a crescut fara nici o idee despre ce e cool, ce e la moda, ce ar trebui sa-i placa sau sa nu-i placa, cum sa se poarte si chiar cum sa cante. Pentru ea, venirea la Londra a fost ca si cum ar fi trait o poveste. Venea la Londra schimband doua trenuri si doua autobuze, facea o zi intreaga pe drum ca sa inregistreze muzica alaturi de mine. Apoi pleca inapoi si canta piesele proaspat compuse pentru vecinele de compartiment. E foarte greu pentru cineva care este implicat in industria muzicala sa inteleaga cat de rupta de realitate era Duffy, din toate punctele de vedere, nu doar geografic. Rezultatul, insa, este cineva care canta din inima. Asta este un lucru magic si foarte rar intalnit.”

Butler i-a fost prezentat lui Duffy de catre Jeanette Lee, de la Rough Trade, cea care, dupa ce a ascultat cateva demo-uri cu Duffy in 2004, a devenit mentorul si managerul ei. Pentru Duffy a avea nu doar un prieten, dar si pe cineva in care sa poata avea incredere, a insemnat un mare punct de sprijin in noua lume in care intrase. Lucrul alaturi de Janette a insemnat foarte mult in dezvoltarea sa muzicala.

Duffy declara despre munca la albumul Rockferry, alaturi de Janette: “Oamenii imi spun ca am realizat un album foarte bun, dar nu pot fi de acord, pentru ca nu l-am facut singura, Janette a fost alaturi de mine de la primul pas, am facut albumul impreuna. Ea m-a ajutat, mi-a largit orizonturile, mi-a facut cunostiinta cu oameni in care pot avea incredere.” Bernard Butler a fost doar unul dintre cei cu care Duffy a lucrat la album. Dupa ce au creat impreuna piesa Rockferry, au mai produs impreuna inca trei din cele zece piese de pe albumul ce reprezinta cel mai important debut al anului 2008. Jimmy Hogarth si Steve Booker sunt ceilalti colaboratori ai lui Duffy la albumul Rockferry.

Rockferry s-a bucurat de un succes extraordinar, inregsitrand vanzari de 5,5 milioane de discuri in 2008.
Nominalizat la 3 premii Grammy, albumul asi castigat premiul pentru Best Pop Vocal Album la editia din acest an.
Printre distinctiile primite de acest material se numara si doua Brit Awards pentru Best British Album si Best British Breakthrough Act.
Primul single, Mercy, s-a situat pe prima pozitie a clasamentelor din Marea Britanie, Olanda, Germania, Austria, Ungaria, Irlanda, Noua Zeelanda, Spania, Elvetia, Turcia si a primit premiul Best Addictive Track la cea mai recenta gala MTV EMA.

In 2008, Universal Music a lansat o editie de lux a albumului Rockferry, cu sapte piese noi, intre care si super-hit-ul Rain On Your Parade.
UNIVERSAL MUSIC ROMANIA