De Citit : Reviews

Cele mai traznite albume de Craciun: de la Alice Cooper la Adam Sandler

| 09 noiembrie

Cand nu colinda despre razboiul atomic sau Mosul psihopat, muzicienii pusi pe glume orchestreaza colindele in varianta heavy metal sau cu “voci” de catei. Iata sapte dintre cele mai insolente si mai blasfemiatoare albume de Craciun.

7. Dr. Demento Presents the Greatest Christmas Novelty CD of All Time (1989)
“Suntem chiar in epicentrul Craciunului, butonul a fost apasat, radioul ne spune ca n-a fost un test. Peste tot cad bombe atomice”, canta printre saxofoane si clopotei comicul american “Weird Al” Yankovic in colinda satirica Christmas at Ground Zero. Este doar una dintre bunatatile din care va puteti infrupta ascultand compilatia de sezon a DJ-ului de radio Barry Hansen (aka Dr. Demento). Printre alte trufe, mai gasiti melodia nebunului (la propriu) Wild Man Fischer, intitulata I’m A Christmas Tree, dar si colinda veveritelor din desenele animate The Chipmunks, Christmas Don’t Be Late.

6. A Cherry Cherry Christmas (2009)
Aflat la cel de-al treilea album de sarbatori, venerabilul Neil Diamond se tine de poante, interpretand cand melodii de un cinism funebru, cand satire la adresa evreilor. Astfel, asa-zisul colind Have Yourself A Merry Little Christmas, compus in timpul celui de-al doilea razboi mondial, graieste cam asa: „Bucura-te de Craciunul tau mititel, ca poate e ultimul/ Poate la anul vom fi deja intrati in istorie”. Pe de alta parte, Diamond n-a rezistat tentatiei de a relua rautacioasa piesa The Chanukah Song, compusa de comicul Adam Sandler, cu referire la alienarea copiilor evrei marginalizati in timpul sarbatorii de Craciun.

5. Christmas Rap (1987)
Dupa ce Run DMC a avut un succes neasteptat cu pseudocolindul Christmas In Hollis, a curs cu tot felul de compilatii rap dedicate sarbatorilor de iarna. Clasica ramane selectia din 1987, care include pe langa piesa celor de la Run DMC, melodii precum Chillin’ With Santa (Derek B) sau Dana Dane Is Coming to Town (Dana Dane). Iata un cadou de sezon ideal pentru rapperii de scoala veche.

4. We Wish You A Metal Xmas And A Headbanging New Year (2008)
Cand il auzi pe Alice Cooper cantand cu vocea ragusita si diabolica “You better watch out, Santa Claus is coming to town”, fiori reci te trec pe sira spinarii, de parca s-ar apropia cine stie ce monstru sau faptura draceasca. Santa Claus Is Coming to Town nu este singurul colind cu care trupele de heavy-metal si-au incercat fortele. Albumul We Wish You A Metal Xmas a reunit cei mai buni instrumentisti si solisti de metal si hard rock, proveniti din trupe precum Whitesnake, Deep Purple, Motorhead sau Queensryche. Totul pentru a da viata pe riffuri de chitara electrica legendarelor Little Drummer Boy si We Wish You A Merry Christmas.

3. Christmas Unleashed (1995)
Un Craciun „scapat din lesa” inseamna, asa cum v-ati dat deja seama, o multime de zgomote emise de caini, pisici, broaste si pui de gaina. „Hau-hau-hau”, cam acesta este textul colindului Jingle Bells interpretat de stralucita formatie vocala Jingle Dogs. Albumul cu latraturi de Craciun ar fi un cadou ideal pentru cei mai buni prieteni ai bucurestenilor, maidanezii.

2. Everyone Sings Carols With Wing (2007)
Imaginati-va o Susan Boyle nascuta in Hong Kong si amorezata de karaoke. Lipsita de ureche muzicala, dar perseverenta, Wing Han Tsang s-a lansat mai intai in Noua Zeelanda, tara in care a emigrat si a lucrat o vreme ca asistenta medicala, dupa care a scos peste zece CD-uri cu coveruri dupa Beatles, ABBA, AC/DC, dar si un kitchos disc de Craciun cu colinde in engleza, coreana, chineza si maori. Ascultati aici cateva bucati din grotestile colinde bruiate de un pronuntat accent chinezesc.

1. Santa-God And Other Blasphemies (2006)
“Iti amintesti cand ai tai te-au dus la mall sa-l vezi pe Mos Craciun?/ Ti se parea ca e ceva in neordine cu tipul acela, iti facea pielea de gaina./ In cele din urma s-a dovedit ca aveai dreptate,/ pentru ca Mosul este un psihopat, iar tu ai stiut asta tot timpul”. Cam asa suna versurile colindei Santa Is A Psycho semnata de un fost psiholog convertit la folk, pe numele sau, Dan Hart. Ca sa va faceti o idee despre cat de mult a fost chinuit de pacientii sai bietul cantautor din Boston, merita sa mai citez inca doua-trei titluri de pe album: Lobotomy for Xmas, Xmas in the Nude si, cireasa de pe tort, Santa Eats Little Kids. Sarbatori fericite!