De Citit : Reviews

Caos Calmo/ Haos linistit

| 31 mai

Fratii Paladini, Pietro (Nanni Moretti) si Carlo (Alessandro Gassman) salveaza de la inec doua dudui. Incidentul trece neobservat pe plaja plina de turisti. Intors acasa Pietro afla ca i-a murit sotia.
Fiica de vreo 10 anisori devine pilonul central al existentei lui Pietro care incepe sa isi dea seama ca fapt si de drept ii pasa mult prea putin de fuziunea corporatista are se afla in stadiul final al negocierilor.
Si lucrurile merg din ce in ce mai absurd: defuncta sotie schimbase cateva sute de emailuri cu un autor de carti pentru copii (dar Pietro le sterge pur si simplu), colegii francezi de la birou se suspecteaza, saboteaza si invinuiesc reciproc (dar tot pe umarul lui Pietro vin sa se planga), Carlo redescopera opiumul (si Pietro nu zice nu, oricum incepuse deja sa vorbesaca singur si sa faca liste cu varii inutilitati), Marta (Valeria Golino) isi aminteste printre mici isterii de aventura lor amoroasa din trecut.
Adaugati la cele de mai sus un cameo Roman Polanski, o secventa de sex, muzici Radiohead, lesinuri, plansete, sindromul Tourette si ajungeti la hosul pe care Pietro il priveste cu o serenitate socanta. Aproximare italieneasca de David Lynch camuflata in drama indie de familie.
articol publicat in APERITIFF, ziarul FESTIVALULUI INTERNATIONAL DE FILM TRANSILVANIA.