De Citit : Reviews

7 motive sa-i vezi sambata pe Guano Apes

| 05 septembrie

Trupa germana de nu-metal canta sambata, 5 septembrie, la Parcul Izvor din Capitala in cadrul Tuborg Green Fest. Iata sapte argumente pentru care merita sa ajungi la concertul trupei reunite chiar in acest an.
1. Revenire in forta. Comeback-ul din acest an al trupei Guano Apes a avut loc dupa patru ani de tacere. Formatia s-a despartit in februarie 2005 la finalul unui turneu de adio, din cauza unor neintelegeri legate de finante. Carierele solo al membrilor trupei nu au avut succes, asa ca iata-i reuniti in aceeasi formula de cvartet: Sandra Nasic (voce), Henning Rumenapp (chitara), Dennis Poschwatta (percutie) si Stefan Ude (bass).

2. Solista cameleonica. Interpreta germana de origine croata Sandra Nasic are o infatisare dura, niste ochi stralucitori si o voce deosebita pentru o cantareata rock, putand sa treaca in acelasi cantec de la accente puternice, agresive, la note lirice, vulnerabile. Ea este punctul forte al formatiei si, datorita ei, “stilul Guano Apes n-ar putea fi reprodus de nimeni, nici chiar daca Patti Smith ar deveni solista la Red Hot Chilli Peppers sau Courtney Love ar canta cu Primus”, apreciaza MTV. Sandra a colaborat cu Apocalyptica, iar in 2001 postul german de radio 1Live i-a decernat premiul pentru “cea mai buna voce”.

3. Intrare libera. Concertul germanilor nu-metal de la Parcul Izvor incepe de la ora 21.30 si nu-i va costa nimic pe fanii sau pe curiosii bucuresteni care vor sa-i asculte. Oricum, merita sa ajungi chiar mai repede sambata la Tuborg Green Fest, ca sa-i prinzi, in afara de Guano Apes, si pe moldovenii etno-punk de la Zdob si Zdub sau ca sa te bucuri de proiectul londonez de hip-hop si jazz The Herbaliser.

4. Versuri dure si usor de fredonat. Textele trupei au o simplitate viscerala, care le face percutante. In You Can’t Stop Me, cei de la Guano Apes spun ca nu vor privi inapoi catre umbrele trecutului, pentru a nu mai fi prizonieri intr-un cantec (“I won’t look back for the shadows/ they’re growing up to me/ we’re trapped in this song/ so we leave them to head our salvation”). In Plastic Mouth, plansul le iese printr-o gura de plastic, acra si roz („We are crying with pink sour plastic mouth”), iar in Storm se pregatesc sa atace furtuna („Are you ready to attack the storm are you ready?”).

5. Debut european unic. Albumul de debut din 1997 al trupei din Gottingen, Proud Like a God, a reusit sa devina cel mai bine vandut disc de debut al unei trupe germane care canta in limba engleza, record pastrat pana astazi. Primul LP al nemtilor le-a adus discuri de platina in mai multe tari europene. Succesul materialului a propulsat Guano Apes in randul celor mai bine cotate trupe rock din Europa.

6. Replica germana la Skunk Anansie. Guano Apes a fost adesea comparata cu Skunk Anansie, mai cu seama din cauza asemanarii dintre registrul vocal al Sandrei si cel al lui Skin. Totusi, solista germana nu pare incantata de asemenea comparatii. „De obicei, ma suparam cand lumea ne compara cu formatii cu vocal feminin. Cea mai idioata comparatie a fost aceea cu trupa No Doubt, al carei sound n-are nimic in comun cu al nostru. Singurul lucru pe care il avem in comun este ca Gwen Stefani si cu mine suntem amandoua femei si avem parul blond”.

7. Lorzii sporturilor extreme. „Am snowboardul sub picioare si zbor ca un inger spre soare”, canta Guano Apes in melodia Lords of the Boards. Melodia a devenit repede imnul oficial al practicantilor snowboardului din toata lumea. Pentru riffurile sale alerte si pline de vigoare, trupa germana de metal alternativ a prins la fel de bine si in comunitatea skaterilor, rollerilor si a altor initiati in sporturile extreme.