De Citit : Reviews

7 filme romanesti de plimbat cu caravana

| 04 septembrie

Daca va bate gandul sa faceti un proiect cultural pentru care sa obtineti bani europeni sau daca aveti in grija vreo banca importanta si va vine ideea de a sponsoriza un act artistic, organizati/ sprijiniti o caravana cinematografica.
Putinele de pana acum (vreo trei) s-au dovedit initiative de succes. Si asta pentru ca, in special, provincia, pare sa aiba apetenta pentru filme. Iar in orasele fara niciun cinematograf, pana si un film romanesc prezentat intr-un cadru prietenos poate fi o gura de aer proaspat si chiar un motiv de mandrie.

Daca mi-as face o caravana cu filme romanesti recente, care sa calatoreasca de la Mizil la Dorohoi, as include niste titluri care se adreseaza unor categorii diferite de public si acopera mai multe zone de interes.
Filme cu o imagine buna, cu scenarii inchegate, cu povesti amuzante sau dureroase, cu actori care stiu sa spuna povestile alea, filme care te amuza, te enerveaza, te sacaie, iti gadila orgoliul sau iti aduc aminte cine esti, filme pe care nu le uti in primele 3 minute dupa ce s-au terminat, filme care ne pot reprezenta bine oriunde.

Pe scurt, lista mea arata cam asa:

partea I: ora 19:00

Restul e tacere – regia NAE CARANFIL. Un film mare, despre inceputurile frumoase dintr-o tara mica. Daca nu l-ati vazut inca, sa stiti ca ati ratat o bucata de istorie. Ati fi putut fi martori la unul din cele mai bune filme romanesti (dupa mine, chiar cel mai bun) de dupa Revolutie.

Amintiri din epoca de aur – regia Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu si Cristian Mungiu. Sase “legende urbane” transpuse cu imaginatie si umor pe pelicula, in care joaca supercarismaticii si talentatii Vlad Ivanov, Radu Iacoban, Tania Popa, Alexandru Potocean, Ion Sapdaru si Gabriel Spahiu. Il puteti vedea la prima editie a Festivalului International de film de la Iasi (25 septembrie – 3 octombrie).

Politist, adjectiv – regia CORNELIU PORUMBOIU. Spune multe in cuvinte putine, in asteptari pe care privitorul le umple cu intrebari, cu vina, cu alte asteptari. Daca mergeti sa-l vedeti, asigurati-va ca ati vazut clar ce scrie pe afis si lasati popcornul la usa.
Si e musai sa-l vedeti, daca vreti sa luati o pauza de entertainment in favoarea unei bucati de cinema.

Cocosul decapitat – regia RADU GABREA. Pe 23 august 1944 intr-un orasel din Transilvania unii iubesc, altii urasc si multi altii pleaca. Nu trebuie sa fiti neaparat din Sibiu sau Fagaras ca sa-l intelegeti sau sa va placa.

Calatoria lui Gruber – regia RADU GABREA. Daca un jurnalist si scriitor italian celebru n-ar fi fost suparat de alergie si n-ar fi cautat un medic evreu tocmai dupa pogromul de la Iasi din 1941, ar mai fi stiut lumea ce s-a intamplat de fapt acolo? Filmul nu raspunde la intrebarea asta, ci loveste cu romanisme pe care nici acum n-avem curajul sa ni le asumam.

partea a II-a: ora 21:00

Boogie – regia RADU MUNTEAN. Pentru ca e ok din cand in cand sa mai iesi cu prietenii sa poti intra apoi linistit in casa.

Francesca – regia (si scenariul!) Bobby Paunescu. Daca ar fi vorba doar despre personajele negative veridice si despre cei mai misto pantofi de dama din filmele romanesti de dupa ’90, n-as zice ca e cel mai bun debut din 2009. Se intelege ca nu e doar atat. Pregatiti-va de aplauze. E un produs supervizat de Cristi Puiu, care merita toata atentia.

Bonus, doua proiecte reusite, din setul "despre revolutie": A FOST S-AU N-A FOST – regia CORNELIU PORUMBOIU si HARTIA VA FI ALBASTRA – regia RADU MUNTEAN.