De Citit : Reviews

3 x 3 Mika Kaurismäki

| 08 iunie

Fratele mai virstnic al lui Aki (n. 1955), e cel care a revolutionat cinemaul finlandez, in 1981 cu Mincinosul/Valehtelija, film godardian, omagiu la nouvelle vague, de doar 53 de minute, scris de Aki Kaurismäki si cu el in rolul principal. Impreuna au fondat Villealfa Filmproductions, cea mai de succes casa de film locala, care a facut filmul finlandez cunoscut in anii ’80 si au co-regizat un documentar muzical, Saimaa-ilmiö, despre trei trupe care cinta de pe o barca, la un festival pe un lac.

Pierde-vara /Arvottomat (1982), prezentat la Cluj, din nou co-scris de Aki, e si ultima lor colaborare de acest fel. Fascinat de filmul noir american, de filmul cu gangsteri clasic, Mika a inceput sa exerseze in acest gen, cu personaje marginale, Clanul / Klaani (1984), Rosso (1985), si cu Helsinki, Napoli, toata noaptea (1987, prezentat in acest 3×3), sa-si externalizeze si internationalizeze filmele. Filmat in Berlin, aici au cameo-uri Wim Wenders, Jim Jarmusch, Eddie Constantine si Samuel Fuller, regizorul pentru care si Kaurismäki si Jim Jarmusch au un cult statornic. Astfel, in 1993, Mika si Jim Jarmusch au plecat in jungla braziliana, impreuna cu Sam Fuller, pentru a regasi locurile de filmare ale lui Fuller de acum 40 de ani ale unui film avortat, si chiar acelasi trib Karajá care l-a gazduit. A rezultat un documentar unic, Tigrero – A Film That Was Never Made. Pasiunea lui Mika pentru Brazilia (prima data filmata in Amazon, 1990, film de aventuri international), jazz, flamenco si tango, nu i-a dat pace (le-a dedicat o serie de documentare, Moro No Brasil, 2002, Brasileirinho – Grandes Encontros do Choro-2005, Sonic Mirror -2008), s-a si mutat la Rio de Janeiro, unde a deschis si un club de jazz, Mika’s Bar.

Noul sau film, Trei barbati intelepti/ Kolme viisasta miestä (2008, prezentat in 3×3), e o intoarcere la cinema-ul care l-a facut celebru.
– citeste in continuare articolul publIcat in APERITIFF, ziarul FESTIVALULUI INTERNATIONAL DE FILM TRANSILVANIA..