De Citit : Reviews

10 premiere cinematografice de neratat in 2010

| 05 februarie

Am ajuns si in anul 2010, sau cum zice partea a doua la Odiseea spatiala, the year we made contact. Iata zece filme de vazut in acest an, de urmarit si de revazut. My choice of course (in ordinea alfabetica).
Mentiuni: Green Zone, Bourne fara spionaj (adica Matt Damon regizat de Paul Greengrass), cu elemente de Black Hawk Down si Body of Lies, si Kick Ass, sau comic book adolescentin de Matthew Vaughan. Au cazut "la montaj" Clash of the Titans sau 300 minus 289, cu Sam Worthington in toate proiectele de dupa Avatar. Sau Wall Street: Money Never Sleeps, sequelul nenecesar al lui Oliver Stone cu Shia LaBeuf, care trebuie acum sa apara in orice franciza, sau remake-ul la A Nightmare on Elm Street cu Jackie Earle Haley (Rorscach). Despre Shrek Forever After, Sex and the City 2 sau Prince of Persia: The Sands of Time, remake-ul la Karate Kid cu Jackie Chan sau cel la Red Dawn si Toy Story 3 (D) nu insist.
1. The A Team / Echipa A
regia: Joe Carnahan
cu: Liam Neeson, Bradley Cooper, Sharlto Copley, Common
studio: Twentieth Century-Fox
genul: actiune
Pe scurt: Un grup de veterani ai razboiului din Irak carora li s-a inscenat o crima, evadeaza si formeaza o echipa de specialisti.
Bonus: Bazat pe serialul cult din 1982, este o reimaginare hi-tech de Joe Carnahan (care trebuia initial sa regizeze Misiune imposibila 3 dar a preferat sa faca Smoking Aces). Jessica Biel este locotenentul sexy Sousa, apare si Patrick Wilson si se spera la cameo-uri din serialul original, de la George Peppard, la Mr.T.
Sharlto Copley a fost descoperit in Africa de sud la District Nine, iar Bradley Cooper este unul din baietii din The Hangover / Marea mahmureala.
Premiera romaneasca, 23 iulie 2010.
2. Alice in Wonderland / Alice in Tara minunilor
regia: Tim Burton
cu: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Frances de la Tour
studio: Walt Disney
Genul: fantastic, ecranizare
Pe scurt: Adaptarea 3D la cartile lui Lewis Carroll, Alice in tara minunilor (1865) si continuarea sa, Prin oglinda, din1871.
Bonus: Singura experienta 3D/RealD veritabila a anului (si Imax!). Fiind vorba de Tim Burton, decorurile sunt senzationale, iar look-ul este grandios! Alice este o fata de 19 ani la data filmarilor, din Australia, pe nume Mia Wasikowska, Johnny Depp este Mad Hatter – Palarierul nebun, Helena Bonham Carter este Regina de inima rosie, Crispin Glover Juvetele de inima rosie, Stephen Fry este Pisica de Cheshire, Alan Rickman Omida, Michael Sheen Iepurele alb, iar Christopher Lee este (vocea lui) Jabberwocky.
Premiera romaneasca, 5 martie 2010.
3. Aurora
regia: Cristi Puiu
cu: Cristi Puiu
Studio: Mandragora
Genul: drama, thriller
Pe scurt: Un om normal o ia razna.
Bonus: Iata descrierea de productie: "Viorel are 42 de ani, este divortat, are doua fetite de varsta prescolara si tocmai si-a dat demisia din functia de referent de specialitate, inginer metalurg".
Cel mai asteptat film romanesc de la creatorul "noului val romanesc", al treilea film al lui Puiu, dupa Marfa si banii si Moartea domnului Lazarescu. Acesta a facut o alegere dificila, aceea de a fi si actor, interpretul rolului principal. Cu siguranta in selectia oficiala la Cannes, dar oare Tim Burton, care e seful juriului va fi fan??? Cine poate sti?
Premiera romaneasca, 2010.
Citeste mai mult pe HBOclub.ro.