De Citit : Recomandări

Formatia saptamanii: JAMES LABRIE

| 21 decembrie

Impulsuri metalice
De aproape doua decenii este cunoscut drept vocea grupului american DREAM THEATER. James LaBrie, nascut in Canada, a devenit rapid numarul unu in zona vocalstilor de progressive metal, iar albumele realizate cu Dream Theater stau marturie.

Totusi, in palmaresul sau figureaza si alte activitati pe latura vocala si, dupa un debut cu trupa canadiana Winter Rose, James LaBrie si-a incercat norocul si pe cont propriu nu inainte de a colabora la realizarea a doua albume cu proiectul MullMuzzler, dar si multe alte parti vocale pe diverse albume semnate Ayreon, Fates Warning, Shadow Gallery, Redemption si lista e mult mai lunga.
Primul sau album solo a aparut in 1999 sub numele Keep It Yourself si a fost considerat un produs de luat in seama, dar ultima creatie, Static Impulse, este mult mai bine pusa la punct. Adevarat, intre cele doua produse au trecut zece ani, timp in care James a devenit si mai experimentat in ce priveste realizarea si inregistrarea unui album solo, album care a depins 100% de el.
Cu Dream Theater lucrurile merg mai usor, dar pe cont propriu trebuie sa tii cont de absolut toate etapele insa, in cele din urma, James a dus intreg conceptul la bun sfarsit.
Static Impulse este tipul de album care iese din sfera progresiva, care propune o paleta mai larga de sonoritati rock si nu numai si care se adreseaza unui public mai larg, inclusiv metalistilor.
Daca primul album solo a beneficiat mai mult de aportul unor muzicieni cunoscuti, familiarizati cu elementele progresive, Static Impulse a fost pus pe picioare cu ajutorul unor muzicieni mai putin cunoscuti, iar unii dintre ei implicati mai mult in sfera metal. Practic, nucleul de baza a fost schimbat asa ca James LaBrie a reusit sa aduca un suflu nou ideilor sale si toate cele 12 noi compozitii au acum un aer mult mai modern.
Faptul ca James s-a distantat de ceea ce face in mod regulat cu Dream Theater si ca a incercat explorarea unor zone pe care nimeni nu le credea viabile in viziunea sa, a dat noului album o adresabilitate mai mare si o iesire din tiparul deja clasic tip Dream Theater.

Astfel, James LaBrie a pus la punct piese care, cu fiecare auditie in plus, scot la iveala noi elemente de atractie si ca reper aveti One More Time, Jekyll Or Hyde si Over The Edge.
Pentru acest album realizat intr-o maniera pe care nimeni nu o luase in calcul, pentru modul in care James s-a descurcat din punct de vedere vocal, dar si conceptual, merita statutul de muzician al saptamanii, dar si acela de grup al saptamanii, deoarece nu-i putem omite pe Matt Guillory (key), Marco Sfogli (chit), Ray Riendeau (bass) si Peter Wildoer (bat), muzicieni care au jucat un rol important in acest mecanism numit Static Impulse.
***
Click pentru cele mai recente stiri by Lenti Chiriac.