De Citit : Recomandări

DESTROYER – Kaputt

| 02 februarie

Si a inceput 2011!!!
Simt ca am imbatranit! Altfel nu-mi explic cum dracu am inceput sa pun botu’ la mia­uneli d-astea alternative. Doar ca, de cativa ani incoace au tot aparut copii care fac o muzica senzationala, vezi Vampire Weekend sau The XX, spre exemplu. Si pe zona asta de muzica, coiul sta tocmai in compozitie si in "intreg“. Luate cu to­tul, albumele astea au un sens, o coeren­ta, se explica de la sine, au eleganta, inova­tie si, lucru neintalnit la trupele autohtone de gen, se simte din plin un background muzical. Si cand zic background nu ma refer la acumularea tampa si searbada de notiuni muzicale asimilate la kil, ci la dezvoltarea unei anumite comprehensii muzicale (de unde si inovatia) care tine strict de mediul artistic in care activezi.

Luam cazul de azi, adica trupa Destroyer si ultimul ei material intitulat Kaputt. Eu am mai ascultat Destroyer si niciodata nu mi s-au parut mai mult decat draguti. Dar, acum, cu materialul asta nou, am fost cel putin surprins. Sound-ul este atat de personal si aerat si potenteaza atat de bine compozitiile lui Dan Bejar, omul din spatele muzicii Destroyer, incat nu poti sa nu te intrebi cam care-s influ­en­­tele lui.
Parca ar fi si nitel Lou Reed, si nitel Neil Young, si un pic de Brian Eno, parca pe undeva si New Order si as putea sa jur ca am simtit o farama din magia lui Robin Guthrie de la Cocteau Twins, dar stiti si voi ca asta e o prostie, nu? Muzica facuta bine se muleaza dupa interiorul fiecaruia, iar albumul Kaputt o face pana-n maduva oaselor. Muzica este un fel de dream pop cu oarece smooth jazz, cu nitel electronic, cu versuri cu mult umor pe alocuri si parca cel mai bine suna sop­tita la ureche. Un mare plus este ma­niera in care sunt integrate instrumen- ­tele de suflat care parca vin de unde­va din afara pieselor. Si uite cam asa suna primul album excelent pe 2011, din punctul meu de vedere, rugam auditie!
***
Click pentru alte recomandari muzica.