De Citit : Editoriale

Vox Pop

| 06 decembrie

In Moldova

Ce crede generatia digital native despre campania pentru alegerile parlamentare, Anno Domini 2012. „Chipuri ghiftuite pe ziduri scorojite si umede“ – G., 21 de ani. „Daca nu faci un efort pentru a schimba prezentul Romaniei, nu ai nici un drept sa te plangi dupa alegeri. Cere si ti se va da nu mai este valabil“ – Madalina Buzdugan, 23 de ani. „Surdul il crede nebun pe cel ce danseaza – asa sunt si alegerile din Romania. Fiecare aspirant la un fotoliu de parlamentar canta la toate strunele posibile, dar cetatenii nu simt schimbarea“- Radu Gabriel Rotaru. „Problema este ca nu avem de unde alege, asa ca alegem ce e mai bun dintr-o adunatura mediocra.“ – anonim, 22 de ani. „Cu cine sa votam? Cu ei? Hai dincolo, ca ne da mai mult!“ – Teodora Patrauceanu, 21 de ani. „Alegerile inseamna frauda“ – Iulia, 22 de ani.
„Oameni mari, partide mici“ – Say, 23 de ani.
„Alege minciuna directa sau asteapta dezamagirea“ – Alexandra Coica, 21 de ani.
„Sa votezi e ca si cum ai cauta ceva legat la ochi: bajbai pe intuneric, in necunostiinta de cauza, sperand sa nimeresti ceea ce vrei. De obicei, gasesti cu totul altceva, inutil si dezamagitor“ – Stefana, 22 de ani.
“Madame Nichita bate la usile iesenilor nu pentru a prezenta noua sa colectie, ci pentru a cersi voturi. PS: M-am ales cu un fular rosu.” – Alina C.
Saptamana asta m-am intalnit la un workshop, la Iasi, cu o seama de studenti si masteranzi in Comunicare. Fusesera selectati pe baza CV-urilor si a realizarilor in voluntariat in timpul facultatii. I-am rugat sa scrie, intr-o fraza, ce le vine in minte, spontan, cand aud cuvantul „alegeri“.
Am adunat raspunsurile de mai sus. Blazarea lor poate insemna cel putin doua chestii: fie generatia lor va matura, la maturitate, scena politica actuala, fie blazarea se va instala cronic. Optimist cum sunt, merg pe varianta a doua.