De Citit : Editoriale

Un roman Kafkian

| 05 martie

Exista si carti care pot fi citite
J. M. Coetzee, Viata si vremurile lui Michael K., Editura Humanitas, colectia Raftul Denisei, traducere din engleza de Eduard Bucescu. Michael K. nu e chiar Josef K., personajul lui Kafka, dar nici departe de el nu e. Ii deosebeste culoarea pielii si locul unde se intampla actiunea. Michael K. e un negru amarat din Africa de Sud, putin inapoiat mintal si desfigurat de o buza de iepure care il face caraghios si respingator in acelasi timp. Fusese crescut, din cauza ca era cam idiot, la o casa de copii, apoi devenise gradinar in Cape Town. Nu-si iubea mama (tatal nu si-l cunoscuse), dar avea un respect instictiv pentru ea. Aceasta, fiind pe moarte, isi doreste sa moara in tinutul unde se nascuse, Prince
Albert. Michael K. construieste un carut, un fel de ricsa si, fara a avea aprobarile necesare (in tara era un fel de razboi civil), porneste cu mama invalida la drum. Scapa repede de ea, fiindca batrana moare intr-un spital din provincie, unde este incinerata. Primeste o cutie cu cenusa mamei lui si o ia din nou la picior. Din cauza ca nu are acte in regula se trezeste intr-un lagar de munca de unde evadeaza. Fiind silit sa se ascunda permanent se transforma treptat intr-un animal care ia lumea asa cum e, fara sa-si bata capul cu ea. In momentul acesta legatura cu Kafka e destul de vizibila. Romanul impresioneaza din cauza, la fel ca si la Kafka, lipsei patetismului explicit. Autorul, nascut in 1940 la Cape Town, a luat premiul Nobel pentru literatura in 2003.

Ronan Bennet, Ultima mutare a regelui, Editura Humanitas, traducere din engleza de Radu Vancu. Roman politist cu actiunea plasata in Sankt Petersburg, in 1914. Terorism, crime politice si un turneu international de sah, patronat de tar. In toate astea este amestecat medicul psihanalist Otto Spethmann, mare amator de sah, dar si un politist, care se dovedeste a fi bolsevic.