De Citit : Editoriale

Ţânţarul polar

| 04 martie

 

M-am trezit. O fi sunat ceasul? Nu mă uit. Nu vreau să ştiu cât de puţin mai e până când o să sune; e chestie de autosugestie, am citit pe undeva. Mă răsucesc şi scot un picior de sub pătură; hm!, e destul de rece. Şi doar am dat aseară centrala „la mare”, au zis ăştia că o să fie minus douăjcinci. La dracu’!, îmi merge mintea la altele în loc să dorm. Mă întorc pe-o parte. Nu ştiu ce m-a trezit şi nu pot nici să adorm. Încerc să număr oi. Trec la elefanţi. O mie şapte sute douăzeci deja, merg în coloană, mulţi au fildeşii tăiaţi, desigur contrabandiştii… Gândul îmi fuge la ce-o să fac mâine, ce să mănânc, ce-mi propun, poate bag un patinoar, sau mai bine la bazin, merg direct de la serviciu, iau un taxi…, iar ce să mănânc, chestii… Azi n-am mâncat nimic, post negru: detoxifiere, metoda Flamboise. Şi tot visez variante de mic dejun.

Îmi imaginez o mătură care împinge spre făraş toate gândurile; și dup-aia la gunoi. Sau direct la ghenă, cu zgomot şi înjurături de la vecini. Dă-i dracu’, nişte ciufuţi şi curioşi! Beleau ochii prin vizoare când am urcat în seara aia cu Lăcră, se simțea; sper să nu mănânce vreun rahat la Ani. Iar cu mopul. De multe ori ajută. Ca un fel de tablă ştearsă. Da’ acum nu iese, fir-ar! Mă răsucesc din nou. Se trezeşte şi ea şi mă ia în braţe ca să se-încălzească. E mai friguroasă, aşa-s femeile. Discret, trag o băşină gâtuită.

— Ce s-a auzit aşa? se aude şoptit din spate.

— Aaîî?… Aaa, nu ştiu, cred că e un ţânţar.

  • Un ţânţar pe frigu’ ăsta?! Eu nu pot să dorm de frig şi tu spui de ţânţari?…

Uite că mai sunt şi alţii care nu dorm, o fi de la salata aia bœuf, de la cumnată-mea?! Sigur de la maioneza aia de căcat, ouăle vechi; cine ştie de când o fi făcută?! O fi rămas de la ziua lu’ fi-su, şi, ca să n-o arunce, ne-a chemat pe noi…

— Un Aedes aegypti polare. Adică ţânţar polar, dragă.

Nu reuşesc să adorm. Îmi vine să mă piş. Nu merg, îmi fuge somnul. Arunc un ochi spre cadranul fosforescent. Q et Q, o sută de lei, luat din gară de la Sinaia. Mda, cam mult, dar mi-a plăcut forma. Patru şi-un sfert. N-a sunat. Încă o oră jumate. Mai bine mă duc să mă piş, ar mai fi timp de adormit. „Ţânţari” nu cred să mai fie.