De Citit : Editoriale

Stelian Turlea, un scriitor necesar

| 15 septembrie

Talent si profesionalism

Stelian Turlea (n. 1946, Ploiesti) este un autor prolific si bun meserias, doua calitati absente in peisajul nostru literar. A publicat pana acum zece carti de publicistica, unsprezece romane, opt carti pentru copii si doua traduceri. Un palmares impresionant, dar cu toate acestea autorul a ramas intr-un con de umbra. Poate ca tocmai abundenta editoriala sa fi trezit neincrederea cititorilor. La fel au patit, in interbelic, Cezar Petrescu si apoi, Radu Tudoran, cu toate ca ambii au scris cel putin cate o carte extraordinara, Fram, ursul polar, primul si Toate panzele sus!, al doilea. Sustin de multa vreme ca o literatura nationala se construieste cu carti bine scrise, ele reprezentand agentul fertil, un fel de compost, daca vreti care favorizeaza aparitia, din cand in cand, a cate unei capodopere. Fara acest compost literatura ar arata ca un desert populat cu cativa cactusi mareti. Asadar, nu-mi ramane decat sa ma bucur ca exista un prozator precum Stelian Turlea: Stelian Turlea, In absenta tatalui, Editura Leda, Grupul Editorial Corint, 2009. Primii ani ai comunismului, cei mai duri, cand se instala asa zisa putere populara, vazuti prin ochii unui copil al carui tata e la puscarie.

Romanul e bine scris si te captiveaza de la primele randuri. Tratand un subiect asemanator, ungurul Györghy Dragomán a avut cu romanul Regele alb un rasunator succes international, ceea ce-i doresc si autorului nostru.

Stelian Turlea, Trei femei, Editura Cartea Romaneasca, 2010. Anca, o tanara care visa sa ajunga dansatoare tocmai in Irlanda, este obligata sa se intoarca intempestiv in tara, dupa ce afla ca i-a murit mama intr-un accident de masina cam dubios. Cum autoritatile par indiferente in a rezolva cazul, Anca incepe o cercetare pe cont propriu.