De Citit : Editoriale

Scurgerile lui Uichi (2)

| 12 ianuarie

Americanii ii vor cu orice pret capul capului de la WikiLeaks. Julian Assange e singur in fata “Sistemului”.

CIA a pus pe picioare un asa zis "grup de lucru", cu misiunea oficiala de a “evalua” consecintele revelatiilor facute de WikiLeaks. Grupul cu pricina a fost botezat WikiLeaks Task Force, dar in culise i se spune, simplu, WTF (de la “What the fuck”), si adevarata lui misiune este sa-l bage la apa pe Julian Assange.

Deocamdata nu s-a gasit calea oficiala de atac, publicarea de informatii, fie ele si secrete, nu este un delict in SUA. De aceea, baietii incearca sa-l acuze pe Assange de “complot” si “spionaj”, adica sa dovedeasca ca ar fi incercat, in mod activ, sa-l determine pe tanarul analist militar Bradley Manning, una din principalele surse cunoscute pentru WikiLeaks, sa-i furnizeze informatiile sensibile care au fost date pe goarna in ultimele luni. In orice caz, Bradley Manning, care risca 52 de ani inchisoare, este detinut pe o baza militara in conditii demne de Guantanamo, dupa spusele unui prieten care l-a vizitat. Julian Assange, aflat cu domicilul fortat in Marea Britanie si cautat de justitia suedeza, pasamite pentru o afacere de moravuri, se teme ca va fi extradat in SUA si ca va fi lichidat in inchisoare.

“Sistemul american este asemanator cu cel sovietic”, acuza Assange pe sleau. El arata ca mari companii, Visa, MasterCard, PayPal sau Bank of America, care interzic orice tranzactie cu WikiLeaks desi nu exista procedura judiciara in acest sens, se dovedesc instrumente de control in slujba Casei Albe. La fel de graitor, desi internautii revistei americane “Time” l-au desemnat pe Julian Assange "omul anului”, premiul de popularitate a fost atribuit de revista lui Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook.
In incheiere eu va zic “La multi ani!”, normal, dar cine stie cati, si mai ales cum…