De Citit : Editoriale

Romania brichetelor mici

| 13 octombrie

Cate-un pic, pic, pic, tigarile s-au tot scumpit. Indiferent daca fumezi sau nu, trebuie sa stii ca, nu in foarte multa vreme, un pachet fistichiu va ajunge sa coste peste 4 euro internationali.

Deocamdata costa cam 3. Insa ceea ce ma deranjeaza nu e ca trebuie sa platesc tot mai mult pentru un viciu de care imi propun sa scap de prea multa vreme, ci faptul ca sunt multe magazine in care pretul brichetelor din plastic ajunge sa se apropie periculos de mult de pretul unui pachet de tigari. Deja, la supermarketul la care ma aprovizionez constant, cea mai ieftina bricheta din plastic (e adevarat, cu butoane in culori frumoase) costa 4.5 ron. Ori 4.5 ron este, dupa calculele mele, suspect de mult pentru o banala ustensila de aprins tigara. O bricheta nu trebuie sa coste cat opt tigari. O bricheta din plastic care ti se fura in jumatate de zi, sau pe care o pierzi in trei zile, sau pe care o scapi pe strada in cinci ar trebui sa coste 1 ron, maxim doi. Nu ma intereseaza sa aiba vreo forma, functie sau culoare speciala. Vreau doar sa fie plina cu gaz, sa se aprinda atunci cand vreau, sa se stinga atuci cand trebuie si, daca nu e prea complicat pentru fabricant, sa pot vedea in interior cata viata mai are in dansa. Fumez de pe vremea cand brichetele costau mai nimic. 4.5 ron este deja un prêt aspirational.
Oamenii chibzuiti ar putea sa nu-si mai cumpere 20 de astfel de brichete, care oricum li s-ar fura de catre prieteni in 10 zile, sau le-ar pierde in doua luni, sau le-ar bubui de caldaram in trei. Oamenii astia ar putea sa economiseasca banii si sa-si cumpere o bricheta de metal cu simbol, ceva mai deosebita, care sa-i reprezinte din buzunar si pe care sa nu o piarda, arunce sau imprumute la nimeni. Asta ar trebui sa fie destinul brichetelor, nu 4.5 ron si un LED.