De Citit : Editoriale

Recalibrarea pietei de arta…

| 02 februarie

…in timp de criza
[email protected]
Tot mai multi jucatori si observatori ai pietei de arta discuta in ultima vreme consecintele crizei financiare in planul tranzactiilor incheiate la marile targuri, vocea lor penduland intre un pesimism controlat (ba chiar, pentru unii, o dezamagire deja anuntata) si o incredere in recalibrarea rapida a valorilor artistice.
Daca in octombrie, editori ai publicatiei The Daily Telegraph comentau neputinta marilor case de licitatie precum Sotheby’s ori Christie’s de a-si mai vedea estimarile de la inceputul anului implinite, estimari formulate potrivit vanzarilor aceluiasi sezon din 2007 (valorile toamnei cu greu atingand o treime din cifrele preconizate), un eveniment cum e Art Basel Miami Beach, recent incheiat, atrage cu sine un set de concluzii prea putin incurajatoare. Mai mult, statisticile indica faptul ca preturile s-au ofilit nu doar in zona fierbinte a pietei – New York, Paris ori Londra -, ci si intr-o piata emergenta, cum este cea din Hong Kong, Singapore sau Dubai.
Ca nu exista imunitate a pietei de arta in fata crizei financiare e clar – ajustarile vin odata cu flexibilizarea negocie­rilor in privinta pretului si a modalitatilor de plata -, insa multi intrevad aici si un efect pozitiv: "oricine se poate descurca binisor atunci cand profita de explozia pietei, insa adevarata provocare apare doar cand piata cade", marturiseste John Good, director al Gagosian Gallery. Daca era de asteptat un moment prielnic pentru separarea apelor / operarea distinctiei dintre calitate si vandabilitate, atunci el chiar a venit.