De Citit : Editoriale

Pentru copii

| 25 august

Sunt un mic ticalos (Despicable Me) e un produs de divertisment bine racordat la gusturile publicului in varsta de pana la 12 ani.

Premisa filmului de animatie Sunt un mic ticalos este ca a fi un geniu al raului e o profesie destul de normala, ai carei practicanti isi construiesc barlogurile superfortificate chiar in mijlocul orasului, cer finantare de la banca pentru proiectele lor diabolice (furtul unei piramide din Egipt, furtul lunii de pe cer etc.) si primesc telefoane de felicitari de la mamicile lor pentru cate un succes deosebit.

Protagonistul filmului e un astfel de malefic de profesie – unul care, in pofida accentului sau pseudorusesc, a prieteniei sale cu un inventator diabolic si a armatei de ajutoare (mici creaturi galbene in for­ma de capsule farmaceutice) pe care o are la dispozitie, se zbate in mediocritate. O parte din durata filmului e dedicata rivalitatii sale cu un malefic mai talentat ca el (unul cu freza si glume de pusti tocilar), iar cealalta parte – transformarii sale intr-un om bun, sub influenta a trei fetite orfane. Filmul nu e realizat nici de Pixar, nici de DreamWorks (cele doua studiouri care domina piata animatiei mainstream), ci de un studio numit Illumination Entertainment, care, mai modest decat rivalii sai (cu ambitiile lor de a se adresa in egala masura copiilor si adultilor), prefera sa-i ia (si sa-i tina bine) in colimator pe spectatorii cu varste de pana la 12 ani.

Probabil ca acestia vor fi gadilati la maximum de ideile diabolicului inventator (o arma care trage cu parturi, alta care trage cu caracatite etc.), de eforturile zadarnice ale maleficului de fi cat mai nesuferit cu orfanele si de secvente precum aceea a excursiei lor intr-un parc de distractii (mai ales in 3D), dar e putin probabil ca spectatorii mai inaintati in experienta sa urce pe aceleasi culmi de entuziasm.