De Citit : Editoriale

Moralitate? Ia mai scuteste-ma…..

| 27 octombrie

In 2010, Norvegia detinea 92% din piata de import a Chinei pentru somon. Undeva in jur de cateva zeci de milioane de euro pe an veneau plutind pe apa dinspre China spre Norvegia. Tot in 2010, Norvegia oferea Premiul Nobel pentru pace dizidentului chinez Liu Xiaobo. Lucru care i-a infuriat pe oficialii galbeni. Asa mici si furiosi cum sunt ei, au zis „ia mai taie din ele, da-le dreaq de somon de la nordicii vietii”. Si asa exportul de somon catre China a ajuns la 29 %. Doar s-au inversat cifrele.

Undeva prin 2014, Dalai Lama (laureat si el al Premiului Nobel pentru pace) avea un congres in Norvegia, unde trebuia sa se intalneasca cu niste oameni pentru a sarbatori cei 25 de ani de cand a luat premiul de la oamenii aia. Bai nene, nu venea gica. Venea Dalai Lama. E, uite, asa cum sunt nordicii vietii, ei, cinstea, cele mai tari dintre tari din lumea asta, educatia, tra la la, pusi in garda de chinezi cu patru ani in urma, au zis :” Ia mai lasa-ma nene cu Dalai Lama asta”. Si au dat un comunicat in care ziceau ca nimeni din autoritatile oficiale nu se va intalni cu liderul tibetan. Chinezilor le-a placut asta si au inceput discutiile din nou pentru importul de somon.

Pai acuma….stam si noi si ne gandim…. unde e coloana? Nu aia a lu’ Brancusi, aia pentru care suntem noi acuzati ca n-o avem, ca noua, astora din Balcani ne lipseste, ca stam cu capul plecat in fata vesticilor, ca asa si pe dincolo… Unde e? Poate in caleasca reginei care l-a plimbat pe la Buckingam pe chinez acu cateva zile. Sau poate pe la dineul pe care tot Majestatea Sa l-a dat pentru chinez, cu toate onorurile, salve de tun, garda regala, etc. Ca poate daca chinezului nu-i placea mancarea nu mai baga treij’ de mii de milioane (adica treij’ de miliarde) in infrastructura Londrei.

Nu stim exact cum e. Dar sigur ceea ce vedem este ca si cei mari se mai apleaca din cand in cand. Nu stim daca miza e una de viata si de moarte. Dar in mod sigur e una care iti face tara si cetatenii ei sa o duca mai bine. Indiferent daca sunt bani mai galbeni sau nu. Nici asta nu stim daca e bine sau rau. Nu stiu si nu judec. Doar constat. Iar constatarile imi raspund la intrebari. Pe care le am in ceea ce ma priveste. Si incerc sa-mi construiesc viata dupa niste principii morale, dupa niste crezuri, dupa niste invataminte. O sa ma uit mai mult in mine, o sa ma gandesc mai mult, o sa incerc sa nu ma las influentat in decizii de actiunile oamenilor la nivel global. S-ar putea sa dorm mai linistit.