De Citit : Editoriale

Marea praduiala

| 01 iulie

Ruga pentru developer.

Dupa cat de pustie este cafeneaua de la Hilton sau de la Marriot iti dai seama de cum merge economia astazi. „Fetele” cu laptopul la o cafea sau baietii care folosesc doar un telefon si cheile de la Bentley pe masa – ca know-how de a face business in imobiliare – au disparut. Chestia asta functiona numai intr-o economie care duduia de spaga si smenuri. Caruta s-a stricat si inca multi nu realizeaza cat de tare. Marea praduiala s-a incheiat, pentru o buna bucata de vreme, desi nimeni nu vrea sa creada. Toti viseaza la programe de relansare a creditarii, care vor readuce piata acolo unde era acum un an. Piata se va intoarce cu 10 ani inapoi! Cel care va cumpara o proprietate, va fi foarte selectiv. Are de unde alege si nu-l mai grabeste nimeni, nu-l mai abureste nimeni. Asta pentru locuintele care sunt de buna calitate si in locatii bune. De restul, poate se indura cineva de la stat si le cumpara pentru clientela politica.
Dar cat de mult poate cumpara? Iar pentru marile ansambluri de birouri si mall-uri, ales-bules, cum zice indo-romul roman. Ce ar face in situatia asta un stat inteligent, daca exista aceasta formula? Hai sa zicem c-am fi statul suedez, adica aproape zero coruptie si oameni competenti în locurile de unde se iau deciziile. Ar readuce orasul pe calea cea buna. Ce inseamna calea cea buna? Un oras prosper si dinamic, unde investitiile imobiliare produc beneficii (pentru dezvoltatori), dezvoltare economica (pentru oras) si bunastare (pentru locuitori). Un oras cu identitate, in care iti doresti sa traiesti si sa faci bani.
Quiz test: cautati 3 dezvoltari importante din Bucuresti, care au adus prosperitate in jurul lor si au tras dupa ele orasul! Sa va dau doar un indiciu: Baneasa nu este pe aceasta lista.