De Citit : Editoriale

Guggenheim 50

| 20 mai

Frank Lloyd Wright (1867 – 1959)

Aflu ca data de 15 mai marcheaza debutul unei serii de actiuni care celebreaza de-a lungul intregului 2009 aniversarea a 50 de ani de existenta a amprentei vizuale semnate de arhitectul Frank Lloyd Wright odata cu designul Muzeului Solomon R. Guggenheim din New York. Povestea spune ca in iunie 1943, Wright ar fi primit o scrisoare formulata de Hilla Rebay, consultantul artistic al industriasului Guggenheim, prin care i se propunea aventura conceperii unui nou sediu ce ar fi urmat sa gazduiasca pe atunci tanarul Museum of Non-Objective Painting (infiintat in 1939).

Solicitarea a nascut la randul ei sapte solutii, pentru ca abia in octombrie 1959, la cateva luni dupa moartea arhitectului, muzeul sa-si deschida public portile. Prin urmare, deloc intamplatoare realizarea unei ample expozitii intitulate Frank Lloyd Wright: From Within Outward, expozitie ce selecteaza 64 de proiecte ale unuia dintre cei mai influenti arhitecti ai secolului XX. Cu ajutorul unor desene originale (multe pentru prima oara dezvaluite publicului) si machete ori animatii special comisionate pentru acest eveniment sunt luate in vedere proiecte rezidentiale, constructii guvernamentale, spatii destinate cultului ori artei, structuri urbane.

Pentru un comentator al New York Times precum Nicolai Ouroussoff, expozitia lasa de dorit in ceea ce priveste analiza multiplelor controverse hranite de arhitectul american, plusul ei fiind dat de coerenta prezentarii felului in care Wright a remodelat nu doar imaginea contemporana a orasului, ci si relatia dintre individ si comunitate.