De Citit : Editoriale

Cum a intrat Cătălin în viața Ninei Neagu

| 27 octombrie

Cine, Cătălin? Nu, e imposibil. Nina e

Nina Neagu a lansat în vara asta albumul “E doar un joc”. Nina este profesoară de baterie, dar pe album se petrece cu totul altceva. Prima tentație este să spui că schimbă instrumentul – bateria cu vocea. Dar nu are nici o legătură cu ce se petrece acolo. E dincolo de spectacol. E magie. Trăiesc cu cântecele Ninei începând din luna în care și-a lansat albumul și până azi, când citiți voi, întârziaților, despre ele. Sunt compozițiile ei, sunt textele ei.

După cum singură povestește, ea a trimis niște cântece, pe care și le-a acompaniat la chitară, la Cluj, lui Menyhart Tibi care le-a compus o haină muzicală. Și uite-așa, ceva ce ar fi putut foarte bine să devină un produs folk – ceea ce pentru ea, ca fană Andrieș, ar fi fost perfect – acum a devenit un produs muzical “independent”. E și nu e rock, nu e pop și nu e folk. E Nina. Și l-a vrăjit, pe lângă noi, adulții, și pe fiul meu. E vorba despre un copil pe care-l cunosc destul de bine – unul care încă înainte de a împlini 5 ani folosea cu nesaț argumentul “căcat” pentru a-și dezarma adversarii, indiferent de religie. Azi nu mai scuipă, nu mai dă cu pumnii, nu mai are gânduri urâte.

Stați, nu aplaudați: nu atât timp cât în boxe îi cântă Nina. Vă zic: când cântă ea, copiii se umanizează, mamele lăcrimează, părinții se iubesc și amanții se împacă. Uite, ați câștigat dreptul la “Blestem”: “Florile să n-aibă mireasma ce ți-o dorești/ Să nu-ți fie dragi piticii din povești./Să nu mai pricepi ce-ți spune-un licurici/ Să nu poți pătrunde nicicând în lumea celor mici”. Sunt doar niște cuvinte. Și e doar o melodie. Și apoi e o voce. Împreună, câteva lucruri simple, și gata: te predai candorii. Nina este un fenomen pe care nu l-a anticipat nimeni. Este o cântăreață care apărut ca o surpriză absolută în viața noastră. Și în a ei. Nu știm dacă o să mai cânte.

P.S. Vă rog imens, cercetați cine e Cătălin, i-a dedicat un cântec, e pe față, sunt îngrozit.