De Citit : Editoriale

„Cu încasator”

| 26 ianuarie

Era în autobuz, în 323, eroul principal la persoana întîi singular, plecam dimineaţa spre serviciu de la o prietenă temporară şi turnam scena unei întîmplări cotidiene. Doar că eu n-am mai fost demult cu ITB-ul, n-are rost, stau la doar şase minute de mers pe jos de slujbă, iar pe timp de vară visez la un Smart din 2001 la mîna-doua, maxim o mie de coco. Mai e ceva: scena e de prin ‘80, se întîmplă într-un Ikarus d-ăla roșu articulat, cu bombele de gaz deasupra, Ceaușescu chiar strînsese serios cureaua.

Și chiar dacă consoarta, CEO la o societate importantă, a lucrat cîndva în branşă, adică dădea bilete acolo la ea, la Făurei, doar că la vremea aia era norocoasă și itinerantă, nu stătea în frig ci avea căsuţa aia fix pe roata din dreapta spate, nu se făcea să-i stric karma aducîndu-i aminte de perioade ruşinoase. Iar din spirit de frondă am schimbat 323-ul cu un vagon de metrou; în plus mi se pare că e chiar mai romantic și asigură un public mai elevat.

Aşa că am pescuit rapid de pe Fb o cunoscătoare din branşă care lucra în subteran, la Gorjului. Cînd deja îi eram „un om de valoare, un geniu neînţeles ff deştept, cu funcţie şi studii”, au venit detaliile sincere de gîndire plană şi de viziune asupra vieţii, „sînt un om simplu, cu un soţ care în 28 de ani nu m-a scos nicăieri!!”, „nu sînt frustrată, doar uşor vulnerabilă”, scena s-a conturat frumos, premiul USR deja mă aşteapta, e adevărat că era doar casieră la metrou, dar foarte ambițioasă, pentru doctorat o să o pregătesc chiar eu, cam urătă şi încă nedivorţată complet, dar ne vedem mîine la o coffă.

„Casă de piatră”, nouă!

*

Cezar Pârlog este publicist şi scriitor. Ultimele cărţi publicate sînt Life stuff sau Învăţături pentru Andreea”, Editura Tracus Arte, 2016, „Flori, fete, fiţe sau băieţi”, Editura Tracus Arte 2014, Premiul Naţional „Vasile Voiculescu”, 2015.