De Citit : Editoriale

Concert pe treptele Romaniei

| 10 octombrie

Seruieste o carte

La iesirea din magazin o cersetoare imi cere bani pentru manual de engleza clasa a doua. Ma opresc surprins. Imi da detalii: „fi-mea ar avea nevoie si de caietul de stiințele naturii, ala mare cu legume pe coperta, n-am bani sa-i cumpar, sunt prea scumpe“. O intreb daca ziua urmatoare o gasesc la cersit si imi spune orele intre care este in fata magazinului. A doua zi ii duc caietul – cartea de engleza n-am gasit-o. Nu-i vine sa-si creada ochilor: „multa lume mi-a promis…“. De alaturi sare alta femeie, si ea la cersit: „Domnule, am cinci copii, doi gemeni in clasa a treia. Daca ma puteti ajuta cu un manual…“. O intreb si pe ea cand o gasesc: „eu lucrez in timpul saptamanii, femeie de serviciu; vin la cersit doar duminica“. Mai poate sa treaca joi la pranz. Ii promit ca ii las cartea la florareasa. Apoi plec. Pana sa ajung acasa, la un stop, se apropie de geam o fetita de vreo 8 ani sa cerseasca. Ii dau semn ca nu, dar insista si descopera pe scaunul de alaturi o carte: „imi dai si mie ceva sa citesc?“
Pentru cei care au manuale, carti, caiete pe-acasa, deocamdata doua adrese: magazinul „NIC“ in Cotroceni si, casa Hasdeu (abandonata si ocupata de vreo patru familii cu multi copii) vizavi de podul Hasdeu, pe colt cu Vasile Parvan.
S1: reproduc doua reactii primite pe FB:
*Casa galbena de la Podul Hasdeu se numeste Casa Pompiliu Eliade, construita dupa planurile desenate de Hasdeu, monument unic de arhitectura. In casa locuiesc 11 familii care au intre 3 si 7 copii. Eu fac o colecta de manuale pentru toate clasele. Cine are de dat, astept un mail pe [email protected]
*Scoala – ca sistem – nu are nici o politica pentru copiii care vin cu mare decalaj educational. Solutia spontana este „internarea“ lor in scoli pentru nevoi speciale. Asistarea accesului (si mentinerii) acestor copii la scoala normala ar rezolva, pe termen lung, istorica problema a celor doua Romanii – a cetatenilor si a non-cetatenilor.