De Citit : Editoriale

Blugi cu sclipici si matreata pe umeri

| 24 septembrie

Mi-e tare greu sa asimilez oamenii cu discrepante in comportament. Unii mi se par ciudati, altii suspecti, altii prefacuti iar altii foarte buni de bagat in camasuta de forta. De la enoriasi care dau cu coatele la rand la moaste la soferi care-si pun matanii la oglinda si lasa geamu-n jos ca sa-ti dea o flegma pe parbiz, peisajul mioritic e pestrit, plin de surprize si mai tot timpul iti tine spiritul in alerta.

Dacii cu embleme de Mercedes, blugi cu sclipici si matreata pe umeri, ruj cu dinti cariati si unghii lungi decojite de pamant, toate se gasesc din plin, de la kilometrul zero la ultimul catun. Tehnologia mobila ne-a cam luat prin surpindere, e omniprezenta si de multe ori incurca la buna comunicare concreta, verbala.

Undeva, pe la mine prin cap, discrepantele izbesc, apar fara anunt, brusc si deseori brutal. Incerc, ma straduiesc, am indoieli, verific concretul si nu. Nu e asimilabil. Nu pot asimila o tanara care tocmai si-a luat buletin si scuipa pe strada, nu pot asimila un cersetor care te injura cand nu-i dai cat crede el ca ar merita, nu pot asimila un smecheras cu fente sprijinit de o dacie logan cu beculete fixandu-si numarul de inamtriculare cu „ZEU”.

Nu-mi dau seama daca ne-asimilarea este din cauza propriului refuzului mental sau din cauza indigestiei mentale provocate. Oricum ar fi, e foarte deranjant. Si nu e din cauza diversitatii. Am vazut in diferite orase (Londra, Amsterdam, Bangkok, Paris, etc) chestiuni care fac sa para smecherasul de centru vechi un fel de calugar incepator. E pur si simplu o stare a natiei.

Ceva care iti scoate discrepanta in ochi, ti-o indeasa cu piciorul pe gat, urla sa iti arate cum e „altfel” si trebuie neaparat sa-l vezi. Aici cred ca e de fapt problema mea. Nu vreau sa vad pe nimeni care ma agreseaza. De orice fel ar fi agresarea (sonora, olfactiva, vizuala). Refuz sa vad hipsteri mitocani, refuz sa vad chelneri ciufuti, refuz sa vad sandokani de tineretului cu radioul sau telefonul in palma din care urla o manea. Pentru ca, acceptati fiind, se vor inmulti, vor deveni din ce in ce mai agresivi in exprimare, vor da cu coatele mai mult si mai tare, vor brusca franele daciei pe drumurile patrei depasind pe linia continua si punandu-ti frana in fata doar pentru ca refuzi sa mergi mai repede in localitate.

Pentru ca se vor napusti asupra celor mai slabi de inger, pentru ca vor profita de puritate, pentru ca vor viola, vor scuipa, vor injura, isi vor pune cd-uri la oglinzi si vor conduce fara permis – pentru ca cd-ul „face sa nu-i vada radarul”-. Si se vor da jos din masina cu leduri in scintilatie, cu alta sigla pe grila, vor parca fara jena pe locurile pentru persoane cu dizabilitati si-si vor „face freza” pentru mall.

Ce zici Romanie?