De Citit : Editoriale

Bamboo versus Atheneum

| 01 septembrie

Sa ne plimbam Vuitton-ul
In ultima saptamana, doua stiri despre Bucuresti ne-au cam provocat; una despre strategia turistica si alta despre ghidul Vuitton. O echipa de experti, „alesi“ sa deseneze o strategie de marketing turistic pentru Capitala, ne-au anuntat, dupa aprofundate studii, cum ca Bucurestiul nu are nimic interesant de patrimoniu, catalogandu-l drept ridicol fata de Viena, Paris sau Londra. Sfatul lor era sa ne limitam la singura atrac­tie ramasa, si anume efervescenta de weekend a locurilor de distractie din centrul Bucurestiului si brandurile care sunt deja celebre la nivel interna­ti­onal, probabil gen Bamboo. Sa prezentam dinamica si avantul dezvoltarii. Dezvoltarea de terase, probabil.
Eu cred ca s-au plictisit repede plimbandu-se prin zonele mizere, gen Calea Mosilor ori Calea Rahovei vechi, si-au pus de-un brainstorming in pub-urile din Historic Center. Probabil n-au observat ca majoritatea pub-urilor de acolo n-au nimic cu Romania si Bucurestiul, ca sunt surogate de import.
Ce-am adunat noi din ultimii 20 de ani? Pai manele, fete de VIP si galagie. Ia sa vedem, care dintre turistii straini gusta asa ceva? Daca e sa ne luam dupa ce se-ntampla in deja celebra statiune Mamaia, lucrurile arata cam asa: arabii si rusii cu bani apreciaza „fetele frumoase“.
A doua stire, venita ca o posetuta in cap, ne face Atheneul si Casa Poporului de cacao. Lovitura directa, atat in eruditi, cat si in nationalistul vajnic. Ne-au ciuruit mandria nationala pe toate fronturile. Ce-am invatat noi din aceasta lectie? Ca nu stim ce vrem, ce ne reprezinta. Sau, mai degraba, ce credem noi ca ne reprezinta se pare ca nu este atat de extraordinar. Tentatia de a arunca la gunoi traditia si a importa clisee, forme fara fond, este omniprezenta, de la consumator pana la leader.
Sper sa vedem argumentatia expertilor, precum si celelalte lucruri interesante din Ghidul Vuitton, ca sa intelegem ce apreciaza cei mai de succes creatori de posetute. Suportam sa luam cate o posetuta in cap din cand in cand, dar macar sa invatam ceva din asta.