De Citit : Editoriale

ART

| 23 aprilie

De la Art la Arta nu-i decat un pas.

Bora Ćosić, Rolul familiei mele in revolutia mondiala, Editura Art, traducere din sarba de Georgina Ecovoiu. Povestea unei familii ciudate, relatata de mezinul acesteia: „Tata se tot straduia sa se trezeasca din betie, bunicul sa inventeze formula chimica pentru untul artificial, mama sa ne sature oferindu-ne felii din ce in ce mai mici de paine“. Actiunea are loc in Belgradul ocupat de nemti si apoi in acelasi oras eliberat de rusi si de partizanii lui Tito. Cartea a aparut in 1969 si i-a adus destule necazuri autorului, dar si recunoasterea in Occident.

Édouard Launet, In capatul laboratorului, pe stanga, Editura Art, traducere din franceza de Raluca Dinca. Autorul, un inginer reciclat in ziarist, s-a specializat in a vana articole caraghioase (si inutile) care apar in cele 200.000 de reviste stiintifice existente in lume. In ele sunt publicate aproximativ 100.000 de comunicari pe zi, asa ca are de unde alege. Cartea e amuzanta si tocmai buna pentru a combate astenia de primavara.

Quintus Tullius Cicero, Mic manual de campanie electorala, Editura Art, traducere din latina, note si cuvant-inainte de Alexandru N. Cizek. Quintus Tullius era fratele mai mic al celebrului orator si om politic roman Marcus Tullius Cicero. A scris acest mic tratat pentru a-si ajuta fratele, care candida pentru un loc in Senat. Printre altele, ii explica fratelui mai mare rolul pe care il joaca linguseala in atragerea electoratului. Cartea e scrisa acum aproape 2000 de ani, dar este de o actualitate care ar trebui sa ne puna pe ganduri.