De Citit : Editoriale

APOLOGIA RAHATULUI

| 07 iulie

Poftă bună!

 

Ce poate fi mai fain, când stai relaxat la umbra unei terase, cu o nefiltrată în faţă, deja goală de la jumate, răscolind prin meniu, nehotărât în alegerea a ceva de ronţăit dintre atâtea oferte apetisante, decât să captezi, total involuntar, o reclamă care se strecoară de pe FM spre tine din boxa de la fix doi metri:

„…Anca, dulciuri cu ciocolată; păi şi constipaţia?

— Nici o problemă. Am scăpat de astfel de griji.

— Serios? De când?

—De când iau Colon Protect. Colon Protect curăţă colonul, îi reglează funcţionarea şi mă simt minunat.

— Şi arăţi minunat.

Colon Protect este un supliment alimentar. Citiţi cu atenţie prospectul. Colon Protect. Soluţia naturală împotriva constipaţiei…”

Încerci să-ţi deconectezi urechile, nu reuşeşti, e greu, parcă nici păsările nu mai cântă, abandonându-te pe deplin supliciului, închizi dezgustat meniul, ceri o vodcă dezinfectantă şi deschizi o revistă de cultură; ai luat-o venind încoace de la chioşcul din intersecţie. Ochii îţi alunecă pe hârtia de pe masă, cu sigla cârciumii încadrată de un colaj fain de reclame vechi în sepia. „Băi de mare la Mamaia, unde cele două sexe se pot admira reciproc!”, Nu-i rău! „Rouje-uri de buze Marelia, Paris. Aderenţă perfectă, nu lasă urme”. Nostalgic, laşi revista, dai meniul la o parte ca să-ţi lărgeşti orizontul şi citeşti în continuare: „Vă plac fructele? Luaţi în fiecare seară Fructosal, laxativul cu gustul cel mai delicios. Deposit general, B-dul Elisabeta…” Te scuturi involuntar, ridici privirea, faci un efort, oftezi, te detaşezi total şi descoperi la masa de alături două persoane interesante. Îmbrăcate cu gust, parcă în spiritul altor vremuri, zici că au coborât şi ele din reclamele alea interbelice; le admiri discret. Fără vreun efort, auzi şi ce discută : „…Spunea cineva de un chinez de şaizeci de ani, care arăta ca de patruşcinci, şi că l-a întrebat care-i secretul de se ţin toţi aşa de bine şi par mai tineri. I-a răspuns că beau mult ceai, asta ştiam şi eu, şi că fac treabă mare în fiecare dimineaţă. Chinezul ăsta, la venirea în România, a fost foarte surprins când a aflat că se întâmplă ca românii să nu facă treaba mare şi câte cinci-şase zile şi apoi s-a întrebat, cum se poate aşa ceva?”…

Involuntar, am ridicat din umeri nedumerit. Şi mi-am întărit convingerea interioară, cum că da, suntem un popor constipat. E adevărat, nu-s sigur că dacă am reuşi să facem treaba asta în mod disciplinat şi destoinic, nu neapărat aliniaţi ori concomitent, dar măcar în fiecare dimineaţă, în câţiva ani economia noastră ar merge la fel ca aceea a Chinei. Nu, asta chiar că nu ştiu.

 

Cezar Pârlog este autorul volumului de proză scurtă Flori, fete, fiţe sau băieţi, apărut la Editura Tracus Arte în anul 2014.