De Citit : Editoriale

Anturaj vs. Socializare

| 23 ianuarie

Pe vremea ciuruitului decembrist, adolescent fiind, ti se spunea sa te feresti de anturaje. Te puteau strica. Si cam atat. In rest statul iti crea impresia ca iti protejeaza plodul. Unii nu credeau deloc in mizeria asta.
Majoritatatea insa, da. Vai lor! Acum lucrurile sunt mai colorate. Anturajul si-a gasit o denumire in pas cu vremurile, s-a coafat si siliconat, si-a tras toale chinezesti de firma, e tatuat si cu piercinguri in spirit si s-a reevaluat redenumindu-se eficient: Socializare.
Parinti de pusti de 2 ani fac petreceri grandioase pentru a socializa copilul. E o goana grandioasa dupa socializare, multimile isterice defileaza spre socializare, parca ar fi punerea in scena de la Ben Hur sau Mihai Viteazul. E atata socializare in lume ca da pe dinafara.
Imi povestea un cunoscator al birturilor ca e plin de adolescenti care socializeaza prin ele la o votca si un joint. Am discutat problema cu mai multi parinti. Toti au avut aceeasi reactie: "despre ce birturi e vorba?" Treaba asta m-a speriat, deci parintele e intrigat ca i se vand bauturi alcoolice copilului. Corect, legea interzice asta, dar copiii au acces la bauturi, e foame mare in piata. Parintele nu e insa intrigat ca plodul trimis seara la socializare ii vine beat crita spre dimineata acasa. Nu, la fel ca parintele comunist, parintele salbatic capitalist din zilele noastre crede ca oricine altcineva in afara de el trebuie sa-i aiba grija de copil.
Nu e tati asa, odata ce-a iesit copilul pe usa toti ti-l vor: si vanzatorii de sucuri si iaurturi, si delearii de etnobotanice, si etichetele de branduri, si pestii, si gradele din bauturi. Toti vor o bucatica din el, toti vor sa-i vanda ceva pentru ca el se numeste in limbaj de piata Consumator. Deci nu statul, oamenii legii, barmanul, gasca iti au grija de copil. Ei doar socializeaza cu el.
Si din Socializare scapa cine mai poate!