De Citit : Editoriale

Amintiri din copilarie

| 01 iulie

E la moda Creanga.

Varujan Vosganian, Cartea soaptelor, Editura Polirom. Subiectul romanului este, pe scurt, urmatorul: pe la inceputul anilor ’60, un copil ii asculta, nu oriunde, ci in cimitirul armenesc din Focsani, pe cativa armeni batrani vorbind despre istoria armenilor, despre comunism si nenorocirile care au insotit comunismul pretutindeni. Adult, naratorul isi rememoreaza povestile fabuloase pe care le ascultase in copilarie si le completeaza cu date istorice reale. Un roman pe care nu trebuie sa-l scapati.

Fragmente din nastrusnica istorie a lumii de gabriel chifu traita si tot de el povestita, Editura Ramuri. O evocare a copilariei autorului, care s-a nascut si a crescut in orasul uitat de Dumnezeu, Calafat. Lumea lui Chifu nu e chiar nastrusnica, mai curand naratorul poate fi caracterizat asa. O lume plina de poezie evocata de un autor care isi stapaneste pe deplin scrisul.

Radu Tuculescu, Stalin, cu sapa-nainte, Editura Cartea Romaneasca. Tot o carte de amintiri din copilarie, care se petrece intr-un oras transilvanean. Prima amintire a autorului, bine infipta in capul lui, e aceea dintr-o zi de primavara a anului 1953. Pe 5 martie ’53 a fost mare bucurie pentru oamenii simpli din lagarul comunist: in acea zi s-a anuntat oficial moartea lui Stalin. Copilul Radu, care avea talent muzical, improvizeaza un cantecel pe urmatoarele versuri: „Stalin, cu sapa-nainte!/Trece vesel printre morminte!” Si aceasta care merita citita.