De Citit : Cărți

Inainte ca racul – Razboaie calde si populism mediatic

| 19 martie

O recenzie la romanul Inainte ca racul – Razboaie calde si populism mediatic, de celebrul scriitor Umberto Eco, carte aparuta la Editura RAO.

Intr-un editorial de acum cateva saptamani din cotidianul La Repubblica, Umberto Eco lua apararea romanilor prigoniti in Italia si pusi in postura de tapi ispasitori. Acum, fie vorba intre noi, mai degraba ii ironiza pe italieni, carora le batea obrazul cu delicatete, luand nume de pomina din istoria infractionalitatii peninsulare pe care le romaniza cu talc. Intre timp, rasismul a lasat-o mai moale prin Italia sau nu, naiba stie, si lumea a trecut fericita la rumegat scandaluri noi. Intre timp, insa, eu am ramas la Eco, mai precis la o culegere de articole si eseuri pestrite, scrise de maestrul semiotician pe tot soiul de teme ce i-au iesit in cale intre 2000 si 2005*.

E vorba, mai precis, de nedumeriri si panseuri legate de Europa unita, de corectitudinea politica, de televiziune, Internet si alte asemenea chestiuni care framanta orice contemporan cu scaun la cap. Dincolo de tusa ironica plina de fineturi, textele incropite de Eco pe teme de actualitate au ca scop vadit cresterea nivelului public de luciditate. Lectorul e invitat alaturi de un vanator vesel, dar priceput, care armeaza si, fara sa ia pozitia solemna a intelectualului public roman, trage la fix, exact cat sa sperie mistretul, fara a-l rani.

Sa luam cazul animalului politic Berlusconi, pe care Eco il hartuieste cu o iscusinta desavarsita. Intr-un capitol intreg ("Despre populismul mediatic"), politicianului italian i se intind capcane, e tintuit in pagina cu o ploaie de alice, apoi alergat cu catei bibliografici pe tot campul cultural si-n final lasat sa scape cu viata politica, insa bine ciufulit. E un gen de abordare pentru care-i invidiez sincer pe italieni. Asta si pentru ca incep sa am impresia ca asemanarea romanilor cu italienii are aspecte mai recente decat celebra uniune matrimoniala dintre soldatii romani si gagicile dace de dupa retragerea aureliana. Si din punctul asta de vedere, tare mi-as dori un intelectual autohton care sa faca, destins, lucid si constant, o buna propaganda normalitatii.

Umberto Eco
Inainte ca racul – Razboaie calde si populism mediatic
Editura RAO
320 de pagini

Avem nevoie de un Umberto Eco
autor: Alin Ionescu, Academia Catavencu, 18 martie